spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiTuzlanske "Iskre" i Ajdin Osmanović oduševili publiku u Orašju

Tuzlanske “Iskre” i Ajdin Osmanović oduševili publiku u Orašju

U Orašju je u subotu navečer (25. 11.), u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, održan koncert „Da te volim, duša zna…“ čiju organizaciju potpisuje Bošnjačko kulturno udruženje „Preporod“ Orašje u suorganizaciji s  Udruženjem „Žene Orašja“. S vrhunskim izborom gostiju organizatori su svojim sugrađanima za ovaj praznik priredili istinski praznik za srce i dušu. Zaslužan za to je svakako vokalni ansambl Iskre iz Tuzle, pod ravnanjem prof. Jasmina Brašnica, uz odličnu klavirsku pratnju prof. Ene Ovčina i nadasve, najmlađi među njima 12-ogodišnji Ajdin Osmanović, koji je senzacionalnom izvedbom nekih od najljepših sevdalinki, bio pravi melem za srce i dušu.

Već na prvu pjesmu zaiskrilo je između gostiju i publike, koja je oduševljeno pljeskom pozdravljala svaku izvedbu i pjevala s Iskrama najljepše sevdalinke koje su, uz patriotske pjesme, pomno birali za svoj premijerni nastup u gradu na Savi. Jasmin Brašnić, prof. muzičke kulture i dirigent u Vokalnom ansamblu „Iskre“, ujedno i Ajdinov mentor, pun je pozitivnih dojmova ovim nastupom, na kojem su osjetili i doživjeli toplinu i srdačnost oraške publike

„Ansambl Iskre je jedan od ansambala koji ima najdužu tradiciju na području BiH, a iduće godine slavi veliki jubilej 50. godina postojanja. Čini me jako sretnim što su Iskre prvi puta bile u Orašju i što publika nije krila svoje oduševljenje izvedbama pjesmama koje smo pripremili za ovaj koncert. Sretan sam, ispunjen i ponosan što je dvorana bila ispunjena i što su s nama pjevali, i osjećaj je da bi ovacije bilo potpune iste da je koncert trajao još sat vremena duže“, ispričao nam je svoje dojmove nakon nastupa prof. Brašnić te približio svoju suradnju s Ajdinom i Iskrama.

 „Ajdina, dječaka zlatnog glasa i osmjeha od milijun dolara, želio sam priključiti Iskrama, da skupa pričamo jednu prelijepu priču, da širimo pozitivnu energiju, širimo ljubav među ljudima, da obrađujemo tradicionalnu narodnu muziku svih naroda i svih zemalja iz okruženja, od Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije itd.. Čini mi se, a to se vidjelo i ovdje u Orašju, da publika osjeti tu iskrenost, tu emociju i tu ljubav koja se širi kroz sve nas. Sevdah je pjesma duše, crne žuči, nešto na što čovjek jednostavno ne može ostati imun, a Iskre to izvode na jednom jako visokom nivou jer se horskim pjevanjem bave godinama. Tu je i Ajdin s posebnom emocijom, a sve prati prof. Ena Ovčina, korepetitorica na pijaninu, koja u sav opus unese dimenziju sebe i koja svima da posebnu čar i onda naša izvedba tako i zvuči. Sevdalinka ne poznaje granice i sretan sam da ne samo građani BIH, nego i okruženja, jako vole ovu pjesmu. Očaran sam činjenicom da ljudi i u Orašju i u Lisinskom u Zagrebu, skupa s izvođačima pjevaju „Ne klepeći nanulama“, što je pjesma ispričana najtužnijim i najljepšim pjesničkim riječima. Moja želja je da sa Iskrama i s Ajdinom svu ovu priču o sevdahu, institucionalno pronesemo širom svijeta“, ističe prof. Brašnić.

rbt

Iako kaže da sevdalinka nije zaboravljena i da je prepuštena entuzijastima, sigurni smo kako će zahvaljujući postavi koja je nastupila u Orašju, ova pjesma živjeti i daleko u budućnosti. „To je sigurno, mi smo malo stariji, ali svo to svoje znanje i sve ono s čime smo odrasli i što nosimo sa sobom pokušavamo prenijeti jedni na druge, međusobno, i svi mi skupa na Ajdina, kojega su u Makedoniji prozvali „biserno grlo“ u Bosni i smatraju ga novom nadom sevdaha i nasljednikom Safeta Isovića. Međutim, ja ne želim da on nosi te terete! I Safet i Toše su dvije neponovljive osobe u svijetu muzike i takvi velikani se više neće roditi. Moja želja je da Ajdin ostane samo Ajdin i da našu prelijepu sevdalinku, koja nije samo muslimanska, niti srpska, niti hrvatska, ona je univerzalna vrijednost Bosne i Hercegovine i zajednička za sve nas i ona je svačija, da je  jednostavno prenese na svaki pedalj naše zemlje“, poručio je njegov mentor.

Posebne ovacije publike izazvao je iznimno talentirani dječak anđeoskog glasa i izgleda, kojemu je sevdah u duši, a kojega je naslijedio od svoga djeda koji je za života svirao i pjevao upravo sevdalinke.  „Za svoj prvi nastup u Orašju osjećao sam se fantastično i jedva čekao izaći na scenu“, s osmjehom nam je rekao Ajdin, a njegov ogroman potencijal i talent prepoznao je upravo profesor muzike. „U 6. razredu došao sam na čas muzičke kulture, moj profesor i ja krenuli smo pjevati i počeli snimati naše tradicionalne bosanske pjesme -sevdalinke, makedonske tradicionalne pjesme i neke od najpopularnijih zabavnih pjesama i tako sam počeo svoje predivno putovanje“, ukratko nam je približio svoj muzički put ovaj jedinstveni pjevač,  pred kojim je sasvim sigurno svjetska karijera. Osim što sevdalinku uspješno izvodi, rado je i sluša u slobodne vrijeme, kao i popularne zabavne pjesme koje slušaju njegovi vršnjaci.

Zahvalu gostima iz Tuzle na svečanom koncertu uputili su prof. Sead Saltović, predsjednik BKU Preporod Orašje, tehnička tajnica Amila Saltović, koja je i vrhunski odradila najveći dio organizacijskoga posla za ovaj događaj, te Rizama Tukulj, predsjednica Udruženja „žene Orašja“. Nitko od njih nije skrivao svoje impresije ovim nastupom, zahvalni su Iskrama, prof. Brašniću, Eni i Ajdinu na dolasku i vjeruju kako će biti još prilika za ovakve susrete. „Mi smo ovu ekipu planirali prošle godine, ali zbog renoviranja prostora  smo otkazali. Čekali smo ih i dočekali i vrijedilo je“, prokomentirao je prof. Saltović, koji će svoju predsjedničku poziciju u „Preporodu“ prepustiti drugima, ali će kaže i dalje biti član i potpora u svemu, te i dalje svirati tamburu (kontru),dokle god može, jer to je njegova velika ljubav!

Potporu održavanju koncerta za Dan državnosti dali su Grad Orašje, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP, Vila Aroma te Udruženje „Žene Orašja“, te svojim dolaskom i brojni građani s područja grada Orašja koji su istinski uživali u ovoj glazbenoj rapsodiji. U ugodnom ambijentu dvorane Kulturnog centra Ivo Gregurević i uz vrhunsko tonsko ozvučenje, ovo je sasvim sigurno bio koncert koji će se dugo pamtiti.        

spot_img

najnoviji članci

istražiti više