spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiIzložba razglednica sa božićnim motivima i 800 godina prvih jaslica

Izložba razglednica sa božićnim motivima i 800 godina prvih jaslica

U Muzeju Franjevačkog samostana Tolisa „Vrata Bosne“ otvorena je izložba razglednica sa božićnim motivima, pod nazivom „U jasle ga položi“, koja će potrajati do 8. siječnja 2024. godine. Ovom izložbom Muzej Vrata Bosne želi se pridružiti mnoštvu franjevačkih zajednica širom svijeta, koja će, svaka na svoj način, obilježiti 800 godina od postavljanja prvih jaslica, koje je 1223. godine postavio sv. Franjo u Grecciu. Nakon sv. Franje i druge zajednice i pojedinci su počeli graditi manje ili veće božićne jaslice. Ubrzo se ta praksa proširila po cijelom svijetu, a danas, ističu u Muzeju, to čine i pripadnici drugih religija, pa čak i ateisti.

–„Ovom izložbom Muzej želi predstaviti manji broj razglednica koje se čuvaju u Zbirci muzeja, a koje spadaju u kategoriju božićnih razglednica i čestitki. Najveći broj izloženih razglednica dolazi iz ostavštine fra Krune Pejičića, koji je vrijedno prikupljao pisma i čestitke koje je primao u raznim prigodama, a u njegovoj ostavštini pronašli smo na stotine različitih razglednica i pisama. Uz fra Krunine, na izložbi se nalazi veći broj razglednica koje je primao fra Petar Ević, te manji broj razglednica iz ostavštine fra Joze Pejičića, fra Franje Filipovića, fra Ivana Tomića, fra Martina Nedića mlađeg i drugih franjevaca Franjevačkog samostana Tolisa.

Najveći broj razglednica su reprodukcije umjetničkih djela velikih svjetskih ili domaćih umjetnika i tiskane su u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj ili na području bivše države (Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Beograd…). Najstarija izložena razglednica datira iz 1916. godine, a ostale obuhvaćaju razdoblje od 1930-tih, pa do kraja 80-tih godina prošlog stoljeća. Odabrane su samo one s religioznim motivima koje prikazuju svetu obitelj“, navodi se uz ostalo u katalogu Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa „Vrata Bosne“.  

  Ove godine slavi se 800 godina od prvih jaslica koje je u Grecciu napravio sveti Franjo. Tim povodom papa Franjo dozvolio je potpuni oprost u periodu od 8. prosinca 2023. godine, do 02. veljače 2024. godine. Svi vjernici koji dođu u crkve franjevačkih obitelji širom svijeta, te ostajući u molitvi pred jaslicama, mogu dobiti potpuni oprost, a uvjeti za dobivanje oprosta su: Molitva pred jaslicama u Franjevačkim crkvama, Ispovijed, Sudjelovanje i pričest u svetoj misi, te molitva na nakanu Svetog oca pape Franje. U sklopu ovoga jubileja, Samostan i župa Uznesenja Marijina Tolisa, u subotu 23. prosinca nakon večernje mise, upriličit će žive jaslice ispred crkve na Raščici. Gvardijan franjevačkog Samostana Tolisa fra Mario Jurić uputio je poziv vjernicima da se na taj dan ispovjede i sudjeluju na svetoj misi, te se pomole pred jaslicama postavljenim u crkvi. Nakon živih jaslica i glazbenog programa, pred crkvom će biti upriličeno druženje, poručio je gvardijan fra Mario Jurić.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više