spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiHodočašće vjernika iz župa Tolisa i Vidovice u svetište i župu u...

Hodočašće vjernika iz župa Tolisa i Vidovice u svetište i župu u Gornjoj Tramošnici

Vjernici iz župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Tolisa i svetog Vida Vidovice danas su tradicionalno hodočastili u svetište i župu u Gornjoj Tramošnici, kako bi sutra sudjelovali u svečanoj proslavi Patrona župe Gospe od Anđela. To je najstarije hodočasničko i pokorničko mjesto u sjevernom dijelu BiH, a ujedno je to i jedino svetište u narodu u kojem se štuje Gospa od Anđela. Vjernici iz župa Domaljevac, Oštra Luka – Bok, Tišina, Tolisa i Vidovice već više od 200 godina hodočašće na uočnicu svetkovine. Na tom putu nastala je i poznata marijanska pjesma Hvaljen Isus Marijo, u kojoj je opisan cijeli put i način kako su vjernici častili Mariju kraljicu anđela.

Nakon jutarnjih svetih misa i blagoslova u crkvama, iz župe Tolisa je krenuo 91 hodočasnik, koje je prethodno blagoslovio i poželio im sretan put, gvardijan  fra Mario Jurić.  Na putu dugom oko 25 kilometara, priključilo im se još deset osoba iz Boka i O. Luke.  Istovremeno je iz župe Vidovice krenulo 90 hodočasnika na čelu sa župnikom vlč. Marijanom Brkićem i vlč. Darkom Tomaševićem, koji su prepješačili nešto više od 30 km do Gornje Tramošnice.

Cijelim putem pjevale su se pučke hodočasničke pjesme, koje su nastale na ovom hodočašću, a ispjevale su ih posavske majke i bake. Domaćini sela kroz koje su prolazili hodočasnici iskazivali su poštovanje prema putnicima namjernicima. Uz molitvu, pjesmu i promišljanje o osobnim zavjetima i žrtvama hod do cilja je bio naporan, a ujedno i ugodan. Hodočasnike sa Raščice, ove godine na žalost nisu ispratila zvona sa crkvenih zvonika, a znamo da je razlog nedavno olujno nevrijeme koje je zahvatilo naše krajeve. 

Sutra je blagdan Gospe od Anđela, ujedno i Patron župe u G. Tramošnici, a za ovaj veliki blagdan vjernici se pripremaju kroz mise trodnevnice. Večerašnju svetu misu predvodit će fra Zvonko Benković, koji je na čelu kolone hodočasnika iz župe Tolisa. Svečano misno slavlje sutra na blagdan Gospe od Anđela, predvodit će provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više