spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti"Hod za Narcise"- građani poručili narcisama da nisu same

“Hod za Narcise”- građani poručili narcisama da nisu same

Treća po redu humanitarna šetnja „Hod za Narcise“ protekle subote 11. svibnja, u organizaciji Radiopostaje Orašje i u suradnji s Udrugom žena oboljelih od raka dojke  „Narcisa ŽP“, još jednom je ispunila svoju misiju i poslala poruku „narcisama“ da u svojoj velikoj životnoj borbi nisu same. Drugi važan cilj projekta je također ispunjen, a to je prikupljanje financijskih sredstava za odlazak pacijentica na terapije izvan ŽP. Ove godine od donacije pokrovitelja šetnje – tvrtke Matićanka Matići i od kotizacije sudionika „Hoda za narcise“ te nesebičnih priloga građana, potpore HVIDR-e Orašje, MK Posavac Orašje i Udruženja „Žene Orašja“ prikupljeno je 1 750 KM, što je otprilike za više od 40 članica, kojima se sufinancira prijevoz s iznosom od 40 KM.  Značaj projekta prepoznali se i tvrtke Maxi Orašje, Grafolade Ugljara i slastičarnica MIlenijum, te H&M band, koji su bili sponzori ove humanitarne priče, kao i Gradska uprava Orašja koja je uradila video promociju ovoga događaja.

Zahvalu svima na dolasku i ukazanoj potpori uputile su predsjednica Narcise Anica Kopić, dopredsjednica Mirjana Božić iz Odžaka i počasna predsjednica Valentina Halilović koje su istaknule  kako je svaka donacija bitna, što olakšava ženama borbu s ovom opakom bolesti. Riječi potpore uputila im je i predsjednica Udruženja žena „Žene Orašja“ Rizama Tukulj, koja su njihova stalna potpora od osnutka narcise.

Počasna predsjednica Valentina Halilović prisjetila se 2008. godine kada je osnovala Udrugu i kada su vrlo brzo prepoznale jedan od bitnih i važnih problema, odlazak na terapije izvan ŽP. –„Super je što ovdje imamo Županijsku bolnicu i Domove zdravlja gdje odrađujemo nalaze, a za sve onkološke potrebe idemo uglavnom u UKC Tuzla ili u Republiku Hrvatsku i to za jednu ženu zna biti od 11 do 15 puta u jednom mjesecu. Ono što Udruga pokriva je financiranje odlaska na terapije. S našim projektima i stalnim donatorima, s vašom i podrškom Radiopostaje Orašje, koja nas prati od 2008. godine i koja je prije tri godine s Mirom Živković krenula s ovim projektom, znači nam jako puno. Hvala vam svima u ime svih nas Narcisa i hodajte danas s nama“, poručila je Valentina. Njezinim riječima se pridružila i Rizama Tukulj, predsjednica Udruge „Žene Orašja“ . Naglasila je kako one osjećaju njihovu bol i znaju što je biti bolestan. –„Redovito šetamo s njima, idemo u pratnji u Sarajevo i svake godine pomažemo u svojim mogućnostima. Poručila bih Narcisama da se bore, da uz sebe imaju svoje obitelji i sve nas“, kazala je Rizama.

Kontinuirano potporu Narcisama, osobito kroz akciju „Hod za Narcise“, pružaju članovi MK Posavac Orašje i daju svoj doprinos.-„Za mene kao predsjednika kluba to je sasvim logična stvar, jer sve su to nečije majke, supruge, sestre i normalno je da svatko podrži takvu udrugu. MK Posavac daje financijsku potporu u svojim mogućnostima, a također i svi članovi koji dođu uplaćuju kotizaciju. To je nešto što se mora podržati i dobiti još veći značaj nego što ima sada, jer to je vrlo važno svima nama, a ne samo ženama koje se bore s opakom bolesti. Uvijek imaju našu potporu i neka budu ustrajne u svojim potrebama“, poručio je Ivica Filipović, predsjednik MK Posavac Orašje.

 U izjavi za medije Radmila Ivanović Pavić dopredsjednica Udruge Narcisa ŽP naglasila je kako je „Hod za Narcise“ za sve njih predivno iskustvo jer kaže, s potporama i uz njih nisu same, upravo što je kancer jedna od najvećih bolesti, a za njegovo liječenje su potrebna ogromna materijalna sredstva. –„Zbog brojnih teškoća, među kojima su i materijalni, organizirali smo jednu u nizu akcija za prikupljanje sredstava koja će u određenoj mjeri pomoći ženama koje imaju obvezu odlaska na liječenje.  Prikupljeni novac ćemo usmjeriti isključivo  prema ženama koje odlaze u Kliničke centre na liječenje i redovite godišnje kontrole, kroz izdvajanje određenog iznosa“, kazala je Radmila i naglasila kako žene i nakon „navodno“ završenih protokola liječenja, imaju redovite periodične odlaske kod onkologa na praćenje i preventivne preglede koji znaju trajati doživotno. 

Radmila ističe kako članice Udruge imaju redovitu članarinu koja nije dostatna, pa je tako sasvim spontano i došlo do projekta „Hod za Narcise“. Također, određena sredstva pristignu kroz projekte na koje apliciraju kod Grada Orašja, a Udruga Narcisa je ujedno i članica Mreže „Think pink BiH – zajedno smo jedno“ koja je aplicirala za projekt pod nazivom „Psihološko osnaživanje žena koje se liječe od kancera dojke“. Apliciranjem na projekt dobili su određen iznos novca koji će poslužiti za financiranje samog projekta, a riječ je o kontinuiranim radionicama s psihologom koje su već započele. Dopredsjednica Ivanović-Pavić, koja je certificirani učitelj joge naglašava kako imaju i tjelovježbu koja je u sastavu psihološkog osnaživanja žena, a riječ je o vježbi joge i antistres tehnike disanja. –„Joga mi je dosta pomogla u ozdravljenju, nakon jako teških protokola liječenja kada je tijelo dosta oslabljeno. Potrebno je raditi na sebi i fizički i psihološki kako bi se tijelo vratilo u normalno stanje, nadamo se i jače od dijagnoze. Za sada smo zadovoljni odzivom žena“, ustvrdila je Radmila.

rbt

U Udruzi ističu kako je Narcisa ŽP, kao i sve udruge na razini BiH, aplicirala na projekt Think pink-a, jedinstveno predavanje u školama kojim su obuhvaćeni deveti razredi osnovnih i završni četvrti razredi srednjih škola. –„Naša županija je dobila pet predavanja koja će biti realizirana do kraja ove godine u Gradu Orašju i općinama Odžak i Domaljevac Šamac. Tema je prevencija karcinoma dojke i ginekoloških karcinoma, kao i aktualna imunizacija protiv HPV virusa. Smatram kako je to predivan projekt u cilju upoznavanja mladih u ranijoj dobi kako bi znali što je sve potrebno za prevenciju karcinoma i prepoznavanje simptoma, da bi se na vrijeme obratili liječniku. Ranim otkrivanjem karcinoma imamo veliku šansu za preživljavanjem i ovaj projekt je jedinstven za sve gradove i općine u BiH“, poručila je dopredsjednica Narcisa-e Radmila Ivanović- Pavić.

rbt

Na poziv Udruženja „Selo moje“ i predsjednice Ane Bošnjak iz Donje Tramošnice, 20-ak članica Narcise će iduće subote 18. svibnja, biti njihove gošće, gdje će im predstaviti svoju udrugu i njene aktivnosti, kao i svoja iskustva kroz koja prolaze s dijagnozom karcinoma dojke. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više