spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMeđunarodni dan medicinskih sestara/tehničara

Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara, upravo na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Svake godine, Dan medicinskih sestara predstavlja priliku da se istakne njihov doprinos u zdravstvenom sustavu. Međunarodno vijeće medicinskih sestara/tehničara, 2024. godine ovaj dan obilježava pod sloganom: „Naše medicinske sestre. Naša budućnost. Ekonomska moć njege“. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana medicinskih sestara/tehničara ima za cilj usmjeriti pozornost na nevjerojatan posao kojeg medicinske sestre svakodnevno obavljaju, kao i preoblikovati percepcije njihovog rada i pokazati kako strateško ulaganje u sestrinstvo može donijeti značajnu ekonomsku i društvenu korist.

Danas sestrinstvo kao zanimanje, prema studiji koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija, čini 59% zdravstvenog sektora širom svijeta. Druga studija iz 2018. godine procjenjuje da pacijenti kojima je potrebna intenzivna njega, obično provode oko 86% do 88% svog vremena sa medicinskom sestrom, što ukazuje na važnost medicinskih sestara u zdravstvenom sektoru. Povijesno, kao i danas, medicinske sestre su na čelu borbe protiv epidemija i pandemija, pružajući visokokvalitetan tretman i njegu s poštovanjem.  Uz stalnu edukaciju, napredovanje i poštovanje prema onima koji nam čuvaju život, sestrinski posao će se održati zauvijek. Citat jednog nepoznatog autora na najljepši način ističe važnost sestrinstva

“Kada spasiš jedan život, onda si heroj. Kada spasiš stotine života, onda si medicinska sestra”

Sestrinstvo je okosnica zdravstvene njege, ali se često suočava sa financijskim ograničenjima i društvenim podcjenjivanjem. Međunarodno vijeće medicinskih sestara/tehničara (ICN) je odlučio 2024. godine fokus staviti na ekonomske razloge za ulaganje u djelatnost medicinskih sestara/tehničara, njihovo obrazovanje i vodstvo koje je ključno za postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti i predstavlja značajan  korak prema zdravijoj, naprednijoj globalnoj zajednici. Medicinske sestre/tehničari predstavljaju temelj zdravstvene njege, sa ulogom u zdravstvenom sustavu, a njihova posvećenost, stručnost i empatija, čine ih nezamjenjivim dijelom zdravstvenog sustava.

Mnogobrojne su uloge medicinskih sestara/tehničara u zdravstvenom sustavu. Iako je prva i najvažnija uloga medicinskih sestara/tehničara, pružanje njege pacijentima, vrlo često su i glas pacijenata unutar zdravstvenog sustava. Njihova suradnja sa liječnicima i drugim zdravstvenim stručnjacima tj. holistički pristup liječenju pacijenata kroz međusobno dijeljenje znanja, iskustva i perspektiva, pridonosi boljem razumijevanju i rješavanju kompleksnih zdravstvenih problema.

Kreatori politika, zdravstveni djelatnici, pa čak i šira javnost često nisu svjesni ili su pogrešno informirani o povratu ulaganja koje adekvatno financiranje u sestrinstvo može osigurati, osobito u financijski turbulentnim vremenima kao što su ova. Prepoznajući sve veću prijetnju zdravlju stanovništva širom svijeta zbog sukoba, klimatske krize i financijske nestabilnosti, vjerujemo da je pravo vrijeme za zagovaranje promjena u sestrinstvu. Stoga je važno cijeniti i podržavati medicinske sestre, te im pružiti potrebnu podršku kako bi i dalje mogle obavljati svoj humani posao brige o zdravlju i dobrobiti svih nas.

Čestitku u povodu Međunarodnog dana  sestrinstva, svim medicinskim sestrama i tehničarima u ŽP i šire, uputila je predsjednica Komore medicinskih sestara ŽP Ljubica Mišković, uz želju da svoj posao obavljaju s puno ljubavi i da budu vedre i vesele.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima, djelatnici Radiopostaje Orašje čestitaju njihov dan, te zahvaljujemo na znanju i trudu koje svakodnevno pružaju svojim pacijentima.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više