spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDesetogodišnjica poplave u Županiji Posavskoj

Desetogodišnjica poplave u Županiji Posavskoj

Navršilo se desetljeće od katastrofalne poplave koja je pogodila našu zemlju i poplavila gotovo kompletno područje ŽP. Tog svibnja 2014. godine kiša je danima neprestano padala, što je dovelo do porasta vodostaja rijeka koje su se izlile iz svojega korita, a u samo nekoliko sati Bosna i Sava su poplavile više od 74 posto područja ŽP. Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su 15. svibnja u Odžačkoj Posavini, a dan kasnije i za područje Srednje Posavine. Porast vodostaja rijeka Bosne i Save doveo je do njihovog izlijevanja najprije na području odžačke te općine Šamac, a na današnji dan došlo je do pucanja savskog nasipa između Pruda i Trnjaka. Rastući vodostaj Save počeo je prelijevati krunu nasipa na području općine Orašje, što je u jutarnjim satima 18. svibnja dovelo od njegovog podrivanja i urušavanja.

Voda je brzo poplavila Vidovice, Kopanice, Jenjić i Lepnicu, od kojih su najviše stradale Kopanice, gdje se visina u naselju penjala i do 4 metra. Svo radno sposobno stanovništvo općine, javna poduzeća, ustanove i institucije stavljeni su u službu obrane.  Stanovništvo je neumorno, na punktovima na Šibovačama i kod Omladinskoga doma, punilo vreće s pijeskom koje su prevožene na magistralnu cestu Orašje-Tuzla kako bi se spriječilo daljnje napredovanje Save odn. raspoređene su po ugroženim točkama mjesnih zajednica koje su plavile zaobalne vode rijeke Bosne, koja je već ušla u Oštru Luku i Bukovu Gredu, 18. svibnja voda je ušla u Tolisu, 19. u D.Mahalu, a sutradan je poplavila Ugljaru, Kostrč i Matiće. Procijenjeno je da je u sprečavanju širenja vode iskorišteno između 800 000 i milijun vreća s pijeskom. Poplavljenoj Posavini u pomoć su stigli volonteri Tuizle, Gradačca, Srebrenika i Gračanice, okolnih neugroženih sela – Obudovca, Čović Polja, Donjeg Žabara i Lončara, kako u izravnoj obrani od poplave tako i u zbrinjavanju ugroženog stanovništva, materijalnih dobara i životinja.

Područje tadašnje općine Orašje pretrpjelo je ogromne štete, a poplava je zahvatila 1.595 stambenih objekata i blizu 8.000 pratećih pomoćnih objekata. Interno je raseljeno 4.510 stanovnika iz svojih domova, a prvih dana raseljeno je bilo oko 10.000 stanovnika. Pod vodom se našlo 5.219 ha obradive površine, a 75% je ukupno bilo poplavljenih površina u odnosu na cjelokupnu površinu općine Orašje. Poplavom prouzročena šteta na oraškoj općini procijenjena je na više od 80 milijuna i 600 000 KM.

Nakon zaustavljanja širenja vode hitno je organizirano spašavanje stanovnika s poplavljenih područja i dostavljanje osnovnih životnih namirnica onima koji su ostali ugroženi u svojim domovima. Aktivnosti na terenu provodili su pripadnici Crvenoga križa, specijalne policije i vojske, Civilne zaštite i timovi za  spašavanje s područja BiH, Albanije, Austrije i Makedonije. Evakuirano stanovništvo bilo je smješteno u prihvatne centre u osnovnim školama u Orašju i Tolisi, te u dvije srednje škole u Orašju. U svim školama na području općine Orašje nastava je prekinuta 16. svibnja, a kako se nisu stekli uvjeti za nastavak nastavnog procesa taj je datum označen i kao završetak školske godine.

Vodostaj Save je nakon puknuća nasipa postupno počeo opadati, a 1. lipnja ukinute su izvanredne mjere, iako su Kopanice i dijelovi nekih naselja još bili pod vodom. Nažalost, jedna je osoba iz Jenjića smrtno stradala u poplavi. Unatoč velikom broju uginulih životinja, zagađenju pitke vode i zadržavanju vode u naseljima, nije zabilježeno izbijanje epidemije i jačih žarišta zaraznih bolesti.  

Kako ovaj nemili događaj ne bi pao u zaborav, Centar za kulturu Orašje i FK Orton, u suradnji s Muzejom FS Tolisa Vrata Bosne priredili su izložbu pod nazivom „10 godina (obrane) od milenijske poplave“, koju je jučer u Orašju pogledao više od 700 osoba. Izložba je od danas postavljena u Muzeju   Vrata Bosne, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, gdje će ostati idućih mjesec dana. Inače, ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji za edukaciju i istraživanje“, kojom se želi istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. –„Budući da ovom izložbom obilježavamo Međunarodni dan i Europsku noć muzeja, Muzej Vrata Bosne će večeras biti otvoren do 22 sata. Posjetitelji će, uz razgledavanje izložbe, moći obići i sam muzej, a ulaz je, besplatan“, poručio je ravnatelj Jozo Jezerčić. Službeno predstavljanje izložbe bit će u sklopu manifestacije „Dani Tolise“ kada će biti pripremljen i Katalog na osamdesetak stranica sa tekstovima i fotografijama.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više