spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiBlokiran Granični prijelaz Orašje-Županja

Blokiran Granični prijelaz Orašje-Županja

Granični prijelaz Orašje- Županja blokiran je od10,00 sati od strane poljoprivrednika koji od jučer prosvjeduju na magistralnoj cesti Orašje-Tuzla.

Udruga poljoprivrednika “Orašje” odlučila se na ovu nepopularnu mjeru jer obećane federalne potpore za pšenicu rod 2022/2023 nisu isplaćene. “Za ovogodišnji urod obećane su nam potpore od Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 400 do 600 KM po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, ostajemo na prosvjedima”, kazao je predsjednik Udruge Perica Marošević. Traktori su se, s jučerašnje lokacije, premjestili neposredno pred Granični prijelaz, tako da je cesta prema Tuzli slobodna i promet se od semafora, od City centra za sva vozila odvija neometano. Hitni slučajevi će biti propuštani tijekom blokade Graničnog prijelaza.

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH objavljeno je kako je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić obavijestio Vladu Federacije BiH o dopisu i zahtjevima koji su upućeni ovom resornom ministarstvu, a u kojem poljoprivrednici navode da će istrajati u prosvjedima i blokadama cestovnih komunikacija i graničnog prijelaza sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.  Naglašeno je da je potrebno kroz konstruktivan dijalog iznaći najbolja rješenja u interesu poljoprivrednih proizvođača, a vodeći računa o realnim mogućnostima. Zaključeno je da će premijer Vlade FBiH, dopremijer i federalni ministar financija te federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u narednom tjednu zakazati sastanak s Udruženjem poljoprivrednika iz Orašja kao i sastanak s premijerom i ministrom poljoprivrede ŽP a sve s ciljem iznalaženja prihvatljivih rješenja za poljoprivredne proizvođače, navode u ovom Ministarstvu.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više