spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObavijest Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP povodom Afričke kuge svinja

Obavijest Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP povodom Afričke kuge svinja

Zbog prisustva genoma virusa Afrička kuga svinja na području grada Bijeljine i Republike Hrvatske odnosno mjesta koja se u neposrednoj blizini naše Županije, iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP uputili su obavijest poljoprivrednim proizvođačima svinjogojske proizvodnje. Uzgajivači svinja su dužni  brinuti o biosigurnosnim mjerama na farmama, strogo pridržavanje propisa o označavanju, kretanju životinja, osigurati da se domaće svinje drže na način kojim je u potpunosti onemogućen svaki direktan i indirektan kontakt domaćih s divljim svinjama, prijaviti veterinarskoj stanici svaki slučaj znakova bolesti kao i svako uginuće svinje kako bi se mogli uzeti uzorci i poslati na laboratorijsku analizu.

ASK je virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja kod koje smrtnost može biti i 100 postotna. Prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom, unošenjem kontaminirane hrane i određenim vektorskim vrstama. Smatra se jednom od najopasnijih bolesti svinja, jer značajno utječe na međunarodni promet svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinja i ima ozbiljan sociološko-ekonomski učinak na poljoprivredno stanovništvo. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje. Cjepivo protiv ASK nije razvijeno te nema drugog načina iskorjenjivanja, osim provedbe strogih mjera kontrole, uključujući usmrćivanje svinja na zaraženim gospodarstvima. Zbog toga i navedene preporuke županijskog Ministarstva kako bi se bolest spriječila, a u slučaju pojave da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bolesti bile svedene na najmanju moguću mjeru. 

Afrička kuga svinja iz Bijeljine proširila se na još dva grada u BiH, odnosno novi slučajevi su zabilježeni u Šamcu i Brčkom, potvrdili su iz Udruženja uzgajivača svinja RS. Na teritoriju općine Šamac pojavilo se novo žarište, dok je u Brčkom blizina granice glavni problem, jer je u Hrvatskoj također, evidentirano nekoliko slučajeva. Ministarstvo poljoprivrede RS-a do danas je zaprimilo prijave o potvrđenoj prisutnosti bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriju Grada Bijeljina. U Ministarstvu je održan sastanak sa predstavnicima Udruženja uzgajivača svinja RS na kojem su doneseni zaključci. Traži se zabrana organiziranja sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje izvan poslovnog prostora, kao i rada stočnih tržnica na prostoru cijele RS, u trajanju do 30 dana. Ministarstvo PVŠ ŽP izdalo je preporuke uzgajivačima svinja kako bi se bolest spriječila, a u slučaju pojave, da se što ranije otkrije kako bi posljedice izbijanja bolesti bile svedene na najmanju moguću mjeru. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više