spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObilježena 32. obljetnica Vidovačke tragedije i stradanja matićkih branitelja i mladića

Obilježena 32. obljetnica Vidovačke tragedije i stradanja matićkih branitelja i mladića

Zajedničkom porukom „Da se ne zaboravi“ jučer je u Vidovicama obilježena 32. obljetnica masakra nad civilima i braniteljima u Domovinskom ratu. Mještani Vidovica svakog 1. svibnja prisjećaju se jednog od najtužnijih datuma u svojoj povijesti kada su 1992.godine srpske neprijateljske snage probile obranu branitelja Vidovica i okrutno masakrirale 12 civila koji su im se našli na putu.

U tom naletu neprijatelja stradalo je i nekoliko branitelja koji nisu željeli napustiti selo, nego su ostali uz starije civile. Neprijateljski vojnici su opljačkali selo i porušili vjerske objekte, a nakon toga svoj krvavi pohod nastavili prema Kopanicama gdje su također ubili nedužne civile. U silovitom protuudaru 2.svibnja branitelji su oslobodili Vidovice i u selu zatekli slike strašnog zločina kojeg su počinili neprijatelji.

U znak sjećanja na sve žrtve ovog zločina, jučer su predstavnici Mjesnih zajednica Vidovice, Kopanice i Jenjić, zatim izaslanstva braniteljskih udruga, Grada Orašja, Vlade i Skupštine ŽP kod središnjeg Spomen obilježja položili vijence i upalili svijeće, a potom je služena i sveta misa zadušnica koju je predvodio vidovački župnik Marijan Brkić. Na Spomen obilježju, podignutom po završetku Domovinskog rata  ispisana su imena ubijenih 37 branitelja i 12 civila, od toga 35 osoba iz Vidovica, 9 iz Kopanica i 5 iz Jenjića.

Vidan Grgić predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata „23. Listopad“ Vidovice ističe kako nas ovaj dan podsjeća na tužne i strašne slike za koje će netko odgovarati kad-tad. _“Naša je obveza da svake godine obilježavamo ovaj datum, a najteže je obiteljima koje su izgubile svoje članove. Svi oni kao i branitelji koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, nikada neće zaboraviti ovaj datum. Na žalost, na našem području omladina malo uči o Domovinskom ratu, pa smatram da bi trebali da znaju tko su bili naši prijatelji, a tko neprijatelji“, kazao je uz ostalo Vidan Grgić.

-„Danas se prisjećamo vremena koje je na tužan način obilježilo povijest ovoga mjesta i to nikada nećemo zaboraviti. Nitko do sada nije odgovarao po pitanju ovoga zločina, ali postoje istražne radnje koje su obavljene, s toga očekujemo da će vrlo brzo doći do privođenja pravdi onih koji su napravili strašan zločin“, naglasio je Blaž Župarić predsjednik Skupštine ŽP.  

Najveća žrtva koja se može dati za obranu, jeste položiti svoj život ili dio tijela kako su to činili posavski branitelji pokazujući herojstva koja i po analizama vojnih analitičara nisu zabilježena u analima ratovanja zbog takve srčanosti, nesebičnosti i praktično borbe za svaku kuću i metar ovoga prostora. -“Takvu žrtvu nikada nećemo zaboraviti, a u ovakvim prigodama obljetnica postrojbi HVO u Posavini, iznova ćemo se prisjećati sa dužnim pijetetom”, izjavio je ministar branitelja u Vladi ŽP Ilija Mišković u povodu sadržaja obljetnica Domovinskoga rata upriličenih u Matićima i Vidovicama.

Upravo je u Matićima i Vidovicama rat pokazao svoju najtamniju stranu i strahotu, a napad srpskog agresora svoju bešćutnost. Od samo jedne neprijateljske granate u Matićima je nastradalo deset mladića od kojih osam smrtno, a dva su preživjela kao 100% invalidi. U Matićima je otvorena i Spomen doba Matićke satnije sa slikama svih poginulih. U spomen na sve poginule branitelje održana je i Sveta misa koju je predvodio gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić. Položeni su i vijenci i zapaljene svijeće uz Spomen obilježje, a prethodno su obitelji poginulih, rodbina i prijatelji stradalih mladića, posjetili i njihova posljednja počivališta na mjesnom groblju u Matićima. Uz predstavnike Udruga iz Domovinskoga rata bila su i županijska izaslanstva koje su predvodili predsjednici Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić, kao i ministar branitelja Ilija Mišković.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više