spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiŽupanijska bolnica Orašje uspješno okončala projekt "Unapređenje palijativne skrbi"

Županijska bolnica Orašje uspješno okončala projekt “Unapređenje palijativne skrbi”

Županijska bolnica Orašje, kao partner Općoj bolnici Vinkovci iz Republike Hrvatske,  uspješno je okončala projekt prekogranične suradnje „Unaprjeđenje palijativne skrbi“. Kroz nepunu godinu dana oraška je bolnica prva završila svoje obveze, od nabavke opreme do edukacije zdravstvenih djelatnika i dobila povrat sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz Zagreba, na zadovoljstvo djelatnika, ali prije svega budućih  pacijenata koji će zahtijevati palijativnu bolničku njegu. Od lokalnih zdravstvenih ustanova, partner bolnici je Dom zdravlja Orašje, ali je namjera u budućnosti proširiti tu aktivnost i na Domove zdravlja Domaljevac-Šamac i Odžak. Projekt je vrijedan 49.100 eura i danas je u bolnici održana završna konferencija na kojoj je izvršena njegova prezentacija djelatnicima bolnice i Domova zdravlja, te Ministarstva zdravstva ŽP.

Realizacijom ovoga projekta u Županiji Posavskoj su postavljeni temelji za razvijanje palijativne skrbi koja do sada nije postojala u bolnici u Orašju i stvoreni uvjeti za unaprjeđenje kvalitete i pristupa palijativnoj medicini na svim razinama zdravstvene skrbi u ŽP.  -„Vinkovačka bolnica odnosno zdravstvo Županije Vukovarsko-Srijemske provodi programe palijativne skrbi već 10-ak godina vrlo uspješno i budući smo mi tek na početku, ovo je nama jedna dobra škola, edukacija za početak institucionalnog djelovanja na ovome području. Budući da u zadnje vrijeme imamo sve više pacijenata koji zahtijevaju dugotrajnu njegu i liječenje, a koji imaju dosta teške dijagnoze, mi ćemo biti prinuđeni kako naša politika, u smislu djelovanja našeg županijskog Ministarstva, primarne razine i sekundarne -naše bolnice, da se uključimo u ovaj projekt htjeli ne htjeli, jer mi u zadnjih 10-tak godina de facto svakodnevno imamo na odjelu sigurno 20 do 30 posto palijativnih pacijenata koje smo prinuđeni zbrinjavati. Ovo je model koji je na određen način institucionalno i stručno uokviren, uozbiljen tako da će zdravstvo naše županije imati velike koristi od ovoga projekta“, naglasio je ravnatelj dr Jelečević. 

U proteklih 30. godina, od Ratne bolnice Tolise, ova zdravstvena ustanova je ostala, opstala i razvijala se. -„Nas kao instituciju prate boljke ovoga društva, a to je odliv stanovništva, starenje stanovništva, imamo promijenjenu strukturu patologije, to je starija populacija. Između ostalog imamo i priču o palijativnoj skrbi, ali i onkološke i kardiovaskularne bolesnike. Mislim da smo u zadnje 2 do 3 godine jako puno napravili i unaprijedili tretman kardiovaskularnih  i onkoloških bolesti. Iduće godine bi trebali ući u jedan projekt prekogranične suradnje isto s RH „Rana detekcija dijagnoza malignih oboljenja i njihovo brzo efikasno zbrinjavanje“ i ako ga dobijemo, projekt će biti unapređenje za nekoliko koraka u liječenju tih pacijenata, jer su maligne bolesti nažalost u zadnjih 10-ak godina u strahovitom uzletu“, ustvrdio je dr Jelečević.    

–„Projekt smo u cijelosti realizirali tako da smo educirali ukupno pet osoba iz osnova palijativne medicine, dobili sredstva za 4 kreveta s antidekubis madracem, dva perfuzora, te po dva laptopa i mobilna pisača, s tim da smo projekt proširili i na Dom zdravlja Orašje, tako što smo ih povezali sa programom palijativne skrbi, a među educiranima su i dvije osobe iz DZ Orašje“, kazala je Margita Živković- Ivanović dipl. pravnik u Županijskoj bolnici Orašje i voditelj ovoga projekta.

Milica Mišković, glavna sestra Doma zdravlja Orašje dolazi iz primarnog dijela koji je uključen u ovaj projekt po pitanju zbrinjavanja palijativnih pacijenata.  Oni su ta zadnja karika u lancu, koji rade na terenu i zbrinjavat će takve pacijente. –„Dobitak s ovim projektom je da ćemo na neki način prije i što brže otkriti takvog pacijenta, jer ćemo biti u koordinaciji s bolnicom koja će otpuštati takvog pacijenta, a mi ćemo ga na terenu zbrinuti i voditi brigu o njemu. Palijativni pacijent je terminalni pacijent, kada je dio bolničkog liječenja učinio sve što je mogao, nakon čega mi idemo na teren i pomažemo psihosocijalnim, kurativnim, mentalnim i holističkim cjelovitim pristupom. Naši klijenti u ŽP će imati umreženu kvalitetnu zaštitu s ciljem da im olakšamo ostatak njihova života“, istaknula je Milica Mišković, glavna sestra Doma zdravlja Orašje i naglasila kako je palijativna njega jako važna. –„Terminalna faza je također jedna faza čovjekova života. Takvom pacijentu i obitelji, jedino što preostaje je da u ostatku života ne pati, da mu se psihološki olakšaju zadnji dani i pruži mirna smrt.  Oni su ljudi, imaju pravo na to i u toj fazi svog života imaju pravo na jednu vrstu dostojanstva“, zaključila je Milica Mišković.  

„Palijativna skrb je važna, treća grana medicine , uz preventivno kurativno liječenje, palijativna medicina je  bitan dio medicine koja pomaže pacijentima koji se liječe od neizlječivih bolesti. Cilj našeg projekta je da unaprijedimo liječenje takvih pacijenata, uz nadzor palijativnog tima.  Sve to radimo da bi takvim pacijentima olakšali zadnje dane, da nemaju patnje i bolove, da spriječimo komplikacije i da bi oni u krugu svojih najmilijih dočekali neizbježnu smrt, uz kontinuiranu skrb medicinskog osoblja.  Trebamo kao društvo više razgovarati o smrti, o tim neizlječivim bolestima, da mi to prihvatimo kao realnost, a uz pomoć palijativnog tima ćemo olakšati i pacijentu i obitelji u teškim trenutcima“, kazao je dr Mara Marković, fizijatrica, koordinatorica palijativnog tima u Županijskoj bolnici u Orašju. Ovo je drugi zajednički projekt oraške i bolnice iz Vinkovaca, a vrijednost nabavljene opreme za potrebe Županijske bolnice Orašje je nešto veća od 26,500 eura, od čega je sufinanciranje više od 10,700 eura, a ostatak je iz EU fondova.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više