spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiZavršila još jedna lutkarska čarolija u Orašju

Završila još jedna lutkarska čarolija u Orašju

Centar za kulturu Orašje i ovoga je proljeća svojim najmlađim sugrađanima priredio vrhunsku lutkarsku poslasticu, u sklopu međunarodne kulturne manifestacije „28. Lutkarsko proljeće u Orašju“. Na daskama koje život znače, mladoj gledateljskoj publici predstavili su se umjetnici iz Splita, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Zagreba i Mostara. Istinsku lutkarsku čaroliju  mogla su doživjeti sva djeca s područja grada Orašja, budući se predstave prikazane na pet različitih lokacija, kako bi glumci bili što bliže svojoj najdražoj publici.

Ravnateljica Centra za kulturu Orašje Sanja Pejić kaže kako je prezadovoljna ovakvom koncepcijom, budući da su posjetom školama odn. Domovima kulture u Tolisi, Oštroj Luci, Donjoj Mahali, Orašju i Vidovicama omogućili svim učenicima osnovni škola, u dobi od 6.do 11. godina, da pogledaju jednu kazališnu predstavu. Smatra da bi prikazivanjem svih predstava u kino dvorani, koja je trenutačno u fazi obnove, broj djece na predstavama bio puno manji.

Nije skrivala ni zadovoljstvo reakcijom učenika koje su, kaže, fascinantne. „Oni su oduševljeni, pljeskom nagrade izvođače i ono što bih željela istaknuti je da svaka ova kazališna predstava na kraju nosi određenu poruku djeci, o lošem ponašanju koja bi u životu trebali izbjegavati, ali naglašava i prave vrijednosti koje bi trebali više poštovati i više primjenjivati u svom ponašanju, kako prema roditeljima i starijima, tako i prema svojim vršnjacima“, naglasila je ravnateljica Pejić.   

Pet profesionalnih lutkarskih i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske i BIH – Teatar Poco Loco Zagreb i GKL Split, GK Joza Ivakić Vinkovci, KD I.B. Mažuranića Sl. Brod, Teatar Mjesec Zagreb i Lutkarsko kazalište Mostar izveli su zanimljiv i edukativni repertoar, u kojem su uživali učenici svih pet osnovnih škola s područja Grada Orašja. Uz vrhunske izvedbe, dosta smijeha i zabave s glumcima, djeca su kroz predstave imala priliku spoznati prave vrijednosti u životu i naučiti da su prijateljstvo, ljubav i pomoć drugima važniji od materijalnih stvari.

Potporu održavanju festivala za djecu u Orašju, koje je istodobno održano i u Odžaku, pružilo je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više