spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiZapočeli„6. Dani meda Orašje 2022“

Započeli„6. Dani meda Orašje 2022“

U Orašju je danas započela dvodnevna međunarodna  manifestacija „6. Dani meda Orašje 2022“, u organizaciji Udruge pčelara Trut Orašje. Na Sajmu meda i mednih proizvoda, sudjeluje 20-tak izlagača, članova oraške udruge, kao i pčelara iz susjednih općina u FBiH i RS, te iz RH. Svoje rukotvorine i proizvode izložile su i članice Udruge Posavski Cvijet Orašje, te voćari i travari.

Dane meda je otvorio gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić koji je obišao štandove, te izrazio pohvale na račun pčelara, kao  iznimno korisne ovom društvu, koji u svojoj paleti imaju medne proizvode, vrlo bitne u zdravstvu i drugim oblastima.  Predsjednik udruge „Trut“ Orašje Zlatko Zlatarević upoznao je gradonačelnika sa potencijalima oraških pčelara, dok dugogodišnji pčelar iz Orašja Drago Mijić ističe kako je ove godine med odličnog kvaliteta, no sa prosječnim je urodom, jer posljedice je ostavio val niskih temperatura s početka godine. -„Posavski med je odlične kvalitete i tko ga kuša ponovo mu se vraća“, naglašava Mijić koji je dobitnik međunarodnog karaktera zlatnih medalja, kao i šampionskog pehara, što dovoljno govori o kvaliteti posavskog podneblja, kao eko okolišu pogodnom za pčelarstvo. Mijić je inače jedan od pet dopredsjednika Saveza pčelara „Kadulja“ Ljubuški, koji okuplja 15 gradova gdje djeluju pčelarska udruženja od Hercegovine do Posavine. –„Zajedno smo jači pa smo se udružili na ovakav način, kako bi ojačali pčelarstvo u širim okvirima i zajednički aplicirali prema projektima Europske unije“, pojašnjava Drago Mijić. 

Organizatori sajma meda su uložili dosta truda kako bi građanima ponudili sadržaj od kojeg će veliku korist imati domaći pčelari, ali i svi koji u svojoj prehrani koriste med i druge pčelinje proizvode.  Manifestaciju su pomogli Grad Orašje, Vlada ŽP i nadležno ministarstvo poljoprivrede. Program će trajati dva dana, a štandovi su postavljeni na lokaciji pokraj gradskog parka, uz prostorije Udruge umirovljenika.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više