spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiVrijedni majstori plemenitoga srca uređuju dom za obitelj Feratović u Draganovcima

Vrijedni majstori plemenitoga srca uređuju dom za obitelj Feratović u Draganovcima

“Niti jedno ljudsko biće ne zaslužuje živjeti u nehumanim uvjetima, pogotovo ne mala djeca“, riječi su kojima su sedmorica majstora s područja grada Orašja započeli svoju humanitarnu priču sa željom da četveročlanoj obitelji Feratović iz Orašja osiguraju bolje i kvalitetnije uvjete za život.   

„Na inicijativu Maje Baotić koja nas je upoznala sa situacijom, mi smo se skupili, došli, vidjeli u kakvim uvjetima žive, i to su zbilja nehumani uvjeti. Sastali smo se, dali ono što možemo, što nismo mogli osigurati išli smo od prijatelja do prijatelja ciljano, jer smo znali tko može dati, pomogle su i neke firme, skupili smo novčanih sredstava, kupili materijal i krenuli s radom“, kazao je majstor Ivan Maglica, koji je uz Ivu Bernatovića i Marka Filipovića, pokretač ovoga humanitarnog projekta.   

Ivan i prijatelji svoje su poslove ostavili po strani, uzeli su godišnji  odmor, jer ima dosta posla i žele što prije stvoriti uvjete za dostojan život ovoj obitelji. Prvoga radnoga dana ove godine zasukali su rukave, najprije su iznijeli sve stvari iz kuće, kako bi omogućili izvođenje radova, a potom krenuli u obiman posao uređenja kompletnog objekta.  Posao je započeo s osmjehom i dobrom energijom, jer znaju da čine veliku i lijepu stvar. Nisu željeli publicitet, ali njihova gesta itekako zaslužuje našu medijsku pozornost.

„Od sredstava koje smo prikupili nabavili smo materijal kojim će uraditi zidove, plafone, podove i kupatilo. Struje ima, gruba instalacija je završena, sada slijede fini radovi i do kraja ovoga tjedna sve bi trebalo biti završeno“, optimistično govori Ivan.

Marko Filipović je kući stigao za blagdane i trebao se ovih dana vratiti u Njemačku, ali nije, jer je želio biti dijelom ove plemenite priče.  

„Došli smo pogledati struju, a kad smo vidjeli uvjete odlučili smo se na konkretan potez i pomoći ovoj obitelji. Odluku nije bilo teško donijeti, a u suhogradnji u Njemačkoj radim već 18. godina i moj angažman će biti od koristi. Posao u Njemačkoj može čekati, važno je što prije urediti kuću. Prvi puta radim ovako nešto i osjećaj je super,  ne može se riječima opisati“, kazao je i ovaj majstor mekoga srca. Nehumani uvjeti u kojima živi ova četveročlana obitelj s dvoje maloljetne djece, presudili su Markovoj odluci da ostane i pomogne jer, kaže, takvo nešto u ovo vrijeme nije nigdje vidio u našoj sredini i takve nehumane uvjete nitko ne zaslužuje.     

Vesna je, kaže, ovu kuću dobila od svog djevera koji je u Danskoj i kojemu je jako zahvalna što im je osigurao krov nad glavom. Obitelj živi od Feridove zarade i federalnog dječjeg dodatka za šestogodišnjeg sina i petogodišnju kćerku, koje dobivaju preko Centra za socijalni rad Orašje. Pomažu im i dobri ljudi. Vesna ističe kako je od djetinjstva imala težak život, odrasla je u Domu za nezbrinutu djecu, a tijekom rata, sa samo godinu dana, bila je u izbjeglištvu u Njemačkoj. Rodom je iz Travnika, a sudbina ju je, kaže, dovela u Orašje. Sebe opisuje kao skromnu i komunikativnu osobu, ne zahtijeva mnogo, samo topli dom i dostojan život za svoju djecu. Nije skrivala emocije nakon što su radovi na uređenju kuće započeli.   

„Hvala svima u organizaciji koji su pomagali, posebno Maji i majstorima, nemam riječi kojima bih zahvalila na onome što čine i hoće pomoći mojoj djeci i obitelji“, kroz suze je kazala Vesna.

Obitelj Feratović smo ispratili u Kozluk gdje će biti dok traju radovi, a majstori su im obećali da će ih dom kakav i zaslužuju čekati po povratku u Orašje. Za potpuno uređenje nedostaju još namještaj, kućanski aparati i druge stvari, te su pozvali dobre ljude i donatore na još jedan ispit humanosti u ovoj prekrasnoj toploj ljudskoj priči. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više