spot_img
9.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiTamara Benković iz Ugljare, na trenerskoj klupi ŽNK Hajduk Split

Tamara Benković iz Ugljare, na trenerskoj klupi ŽNK Hajduk Split

Tamara Benković iz Ugljare, aktualna je trenerica ŽNK Hajduk Split, a svoj sportski razvoj započela je u Ženskom nogometnom klubu Posavina Domaljevac. Fakultet ju je potom odveo u Split, a nastavak donio igračku karijeru u ŽNK Marjan, koji je prije tri godine preoblikovan u ŽNK Hajduk Split. Svojim dolaskom u rodni kraj, Tamara je iz Dalmacije donijela dašak Mediterana u, ovih dana sunčanu Posavinu. Susreli smo je u Tolisi i zabilježili zanimljivu priču u kojoj Tamara naglašava kako mladi sportaši s puno samopouzdanja moraju više vjerovati u sebe da mogu ostvariti sve što zamisle, a za to im je kaže, potrebna podrška i razumijevanje okoline. Razlog dolaska u rodni kraj, Tamara objašnjava predstavljanjem Adidasovog projekta za djevojčice iz ŽNK Posavina Domaljevac, pod nazivom „Breaking Barriers for girls in Europe“ ili u slobodnom prijevodu „Rušenje prepreka za djevojke u Europi“.

Cilj ovoga projekta je, ističe Tamara,  promocija žena u sportu, tako i u nogometu, povećavanje vještina društvene interakcije u zajednici, osnaživanje lokalnih voditelja i trenera, te poticanje djevojaka za bavljenje sportom. –„Cilj mi je bio uključiti ŽNK Posavina, iz razloga što sam u ovom klubu i sama započela svoje prve nogometne korake i sportsku karijeru, a prvi koraci se nikada ne zaboravljaju. Iz zahvalnosti prema klubu, želim svoje bogato iskustvo i znanje prenijeti ovim djevojčicama i bilo bi nam drago da i one okuse čari ovoga projekta. Ženski nogomet enormnim koracima ide prema naprijed i možemo se nadati još puno boljem stanju, jer su rezultati vidljivi u medijskim prikazima i projektu kao što je ovaj“, ustvrdila je Tamara.

Svoju ozbiljniju nogometnu karijeru gradila je u gradu pod Marjanom, a nakon svih ozljeda posvetila se trenerskom poslu. Posjeduje UEFA „A“ licencu i dostigla je najvišu razinu, pa sada vodi seniorsku ekipu Hajduka, koja je završila jesenski dio sezone na drugom mjestu. –„Prošla sam dosta zahtjevan put, a trenutačno je ženski nogomet u ekspanziji i kroz ovakve projekte pokušavam doprinijeti njegovom razvoju. Isto tako postoji mnogo prepreka kroz koje moramo proći i upravo kroz ovaj projekt pomažemo curama da svladaju te prepreke i da im bude lakše dosegnuti razinu na kojoj sam ja trenutačno. Stoga bih ovim ambicioznim djevojkama poručila da su svi ciljevi ostvarivi, ali moraju vjerovati u sebe i svoje kvalitete i moraju odbaciti prepreke na koje nailaze“, naglasila je Tamara, te podsjetila kako je Posavina bogat rasadnik sportaša, kvalitetnih mladih nogometnih talenata, ali je činjenica da veliki broj mladih nogometašica dosta rano odustanu od nogometa. –„Velika je to šteta za ovu omladinu i upravo smo imali diskusiju što se tiče ovih prostora u kojima je izražen problem iseljavanja stanovništva i odlaska mladih. Ženski nogomet je slabo plaćen, a djevojke uz nogomet imaju i dodatne obaveze kao što su škola, fakultet, edukacije, majčinstvo i ostale prepreke na koje nailaze“, naglasila je u svojoj izjavi Tamara Benković.

Promatrajući iz svog kuta, Tamara je konstatirala kako su ženski nogomet u BiH i Hrvatskoj, odnosno Premijer liga BiH i HNL, gotovo na istoj razini. –„Dosta utakmica igramo sa bh klubovima i rezultati su podjednaki na obje strane, ali smatram da se ženski nogomet u obje države razvija na sličan način. U Europi još nismo ostvarili taj iskorak, jer cilj je da najprije stvorimo čvrste baze u klubovima, kako bi imali kvalitetne reprezentacije. Svjetla točka što se tiče ženskog nogometa na našim prostorima je, što su reprezentacije Hrvatske i BiH izborile baraž za ulazak u Ligu nacija, tako da se vidi jako veliki pomak“, poručila je Tamara Benković i kratko se osvrnula na muški nogomet. –„Mogu slobodno kazati kako aktualna pozicija Hajduka na ljestvici i euforija koja vlada u Dalmaciji, u velikoj mjeri mogu doprinijeti promociji ženskog nogometa. Tamo je neopisiva euforija, svi žive za Hajduka i stvarno imamo jako veliku podršku predsjednika kluba Lukše Jakobušića i članova uprave“.

U realizaciji projekta kroz četiri sata teorijske i praktične nastave Osnovnoj školi fra Ilije Starčevića u Tolisi, Tamari Benković veliku pomoć su pružili Ilija Lucić izbornik ženske reprezentacije BiH i Dario Damjanović bivši nogometni reprezentativac BiH koji je dio svoje karijere proveo u splitskom Hajduku. -„Tamara je utrla put svim mladim nogometašicama sa prostora Posavine i to ima posebnu težinu jer se radi o Hajduku, uz kojeg me vežu iznimno lijepe uspomene. Savjetovao bih djevojke da nogomet i općenito sport, donosi puno prednosti u životu.  kroz nogomet se puno lakše ruše barijere i otvaraju mnoga vrata. Drago mi je da je jedna djevojka s ovih prostora dostigla ovu razinu sportske karijere i zasigurno omladina u Posavini može u Tamari pronaći svoj uzor“, poručio je Dario Damjanović, aktualni trener zeničkog Čelika.

Ilija Lucić je istaknuo kako su u ovaj projekt ciljano uključili djevojčice od 13 godina, jer kaže, za ženski nogomet u budućnosti vidi dosta napretka i lijepih stvari. –„ŽNK Posavina iz Domaljevca kroz višegodišnji rad ima jako puno pozitivnih priča. Sve su djevojke, kao i Tamara, završile fakultete, imaju svoja zanimanja, a kroz nogomet se puno lakše otvaraju mnoga vrata. Pored sportskog dijela, trudimo se da sutra budu uzorne osobe i vođe u svojoj lokalnoj zajednici“, naglasio je Lucić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više