spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiVolonteri Crvenog križa Orašje obilježili Svjetski dan dijabetesa i započeli podjelu paketa

Volonteri Crvenog križa Orašje obilježili Svjetski dan dijabetesa i započeli podjelu paketa

Volonteri Crvenoga križa Orašja danas su započeli s podjelom paketa humanitarne pomoći, koje su dobili od CK F BiH. Riječ je o ukupno 12 paketa za područje našeg grada, u kojima su prehrambeni artikli, higijena i po 10 kg brašna. Marijan Mijatović, predsjednik Skupštine Crveno križa Orašja i volonter ove humanitarne organizacije ističe kako će i u mjesecu darivanja, za socijalno ugrožene obitelji, osigurati blagdanske pakete uz pomoć donatora, odn. Grada Orašja i Vlade ŽP, kao i vlastitih sredstava, kako bi uljepšali blagdane u prosincu i onim obiteljima koje materijalno oskudijevaju.

I dok su jedni obilazili svoje korisnike, drugi volonteri su ispitivali zdravstveno stanje naših sugrađana, kroz akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka. Na ovaj su način obilježili Svjetski dan dijabetesa koji se ove godine obilježava na temu „Dostupnost zdravstvene zaštite“, pri čemu je fokus na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti kao i suzbijanju komplikacija vezanih za dijabetes. Volonteri Crvenog križa Orašje su tijekom dvosatnog trajanja akcije, na platou kod Gradske uprave u Orašju, animirali 75 osoba na pregled, odn mjerenje šećera u krvi i tlaka. Iskazani rezultati pokazuju da je stanje kontroliranih osoba zadovoljavajuće, a kod dvije osobe utvrđene su vrijednosti šećera iznad normalnih, te su ih mladi medicinari uputili na daljnje liječničke preglede, kazala nam je volonterka Ana Mikić, predsjednica mladih Crvenog križa Orašja.

Dijabetes tipa 1 se ne može spriječiti, a tipa 2 se često može spriječiti zdravom prehranom, redovnom fizičkom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i izbjegavanjem pušenja. Dijabetes je glavni uzrok sljepoće, zatajenja bubrega, srčanog udara, moždanog udara i amputacije donjih ekstremiteta. Bolest se može liječiti, a njegove komplikacije izbjeći ili odgoditi redovnim pregledom i liječenjem.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više