spot_img
14.1 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiVečer poezije na Savi

Večer poezije na Savi

Veliki književnik i pjesnik  Luko Paljetak u Orašju je sa fra Ivanom Kramarom sudjelovao na Pjesničkoj večeri što ju je organizirao ogranak Matice Hrvatske Orašje. –„Čast na je biti domaćin ovim pjesnicima, a mi u Matici uživamo u književnoj riječi i prekrasnoj poeziji“, kazao je uz ostalo u pozdravnim riječima dobrodošlice, predsjednik ogranka Matice Hrvatske Orašje mr.sc. Željko Vukić.

Tijekom Pjesničke večeri gosti su u oraškom hotelu Navis, ispunjenom do posljednjeg mjesta, zaljubljenicima književnosti i pjesništva, govorili svoje stihove uz klavirsku pratnju Mateje Živković. Jedan od  prijatelja Luke Paljetka zbog kojeg je Orašje nezaobilazna destinacija pjesničke večeri je i posavski osebujni i samozatajni pjesnik Joso Živković, čije su pjesme zastupljene su u mnogim zajedničkim zbirkama, antologijama i zbornicima pjesama u Europi i svijetu i prevođene na 11 svjetskih jezika. –„Večeras mi je bilo drago što sam iz Orašja i što mogu slušati prekrasnu poeziju ovakvih pjesnika, jer pjesnička riječ treba u svako vrijeme“, kazao je Živković.

Fra Ivan Kramar je istaknuo kako je posebno emotivno vezan uz Posavinu. –„Tolisa je bila moja prva župa u kojoj sam proveo teško vrijeme od 91. do 94.godine. Ono čega se posebno sjećam jesu večeri poezije u vrijeme rata kako bismo razbili crnilo i podigli duh i nadu“, kazao nam je fra Ivan, koji iza sebe ima također značajan pjesnički opus zbirki pjesama i nagrada, uz ostale i Maslinovu granu. Predsjednik ogranka Matice Hrvatske je poručio kako užurbano priprema organizaciju četvrtke Večeri poezije u Orašju uz sudjelovanje pjesnika iz četiri države.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više