spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUdruga žena oboljelih od raka dojke "Narcisa" ŽP u brojnim projektima potpore...

Udruga žena oboljelih od raka dojke “Narcisa” ŽP u brojnim projektima potpore svojim članicama

U Orašju će u subotu 11. svibnja biti održana još jedna humanitarna šetnja „Hod za narcise“, kojom se želi prikupiti financijska sredstva za besplatne odlaske pacijentica na terapije izvan naše županije. Projekt realizira naša radijska kuća, u suradnji s Udrugom žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP, a kotizacija po osobi je 10 KM, što se ne odnosi na članice udruge. Udruga trenutačno ima 78 članica, i taj je broj zadnjih nekoliko godina u stalnom porastu, a samo tijekom ove godine registrirane su još 4 nove članice. Predsjednica Narcise Anica Kopić istaknula je kako su početkom ove godine, na sjednici Odbora i Skupštine Udruge donesene dvije nove odluke kojim se, zbog sve većih troškova života, povećava iznos sredstava kojim se sufinancira odlazak na terapije za sve članice s dosadašnjih 30 na 40 KM. Drugom odlukom ta je pomoć proširena i na nezaposlene te članice s minimalnom mirovinom, koje su završile terapije, ali odlaze na kontrolu, pa se i njima također sufinancira prijevoz s 40 KM. „Mi pomažemo i sufinanciramo troškove prijevoza sve dok imamo novaca i naše članice imaju razumijevanja za to, jer nemamo stalni izvor financiranja, nego sredstva dobivamo putem javnih poziva i kroz razne humanitarne događaje, među kojima je i Hod za Narcise“, naglasila je predsjednica Kopić.

Ove godine za „narcise“ je organiziran Pavečerak u Tolisi, a na poziv Marijane Nedić, predsjednice KUD-a Kralj Tomislav, posjetitelji su donirali priloge za aktivnosti i rad udruge. Pored toga održana je i tradicionalna tombola tijekom proslave Dana žena, u dvorani Marija u Boku, od koje sav prihod također ide za udrugu na inicijativu gđe Kate Vinković iz Oštre Luke. Dio prihoda za realizaciju svojih aktivnosti Udruga priskrbi i tijekom manifestacije Dan narcisa, kojim obilježava mjesec borbe protiv raka dojke kojom ukazuje na važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Ove godine je bio dosta veći odziv nego prošle, što potvrđuje da se svijest javnosti mijenja, a svakako je rezultat neprekidnog i upornog rada Narcise. To će biti u fokusu i njihovih planiranih radionica za učenike završnih razreda u školama u ŽP. Predavanje na temu „Karcinom dojke“ i „Ginekološki karcinom“ održat će članica Narcise Radmila Ivanović Pavić, koja radi na Odjelu ginekologije i akušerstva u Županijskoj bolnici u Orašju. „Želimo biti vidljivi, želimo da nas se čuje, želimo potaknuti i probuditi svijest javnosti i nadam se da u tome uspijevamo“, istaknula je predsjednica Kopić.  

U cilju psihološke potpore oboljelim ženama, udruga je ove godine uz potporu mreže Think Phink, čija je članica od 2010.g., pokrenula psihološke radionice za svoje članice, koje vodi klinički psiholog Edin Tahirović. Radionice su jednom  mjesečno, kao i  tjelovježba odn. joga za zainteresirane članice, a vodi ih njihova članica, certificirana instruktorica joge Radmila Ivanović Pavić. U Centru za mentalno zdravlje u Orašju, također jednom mjesečno, održava se i radionica s dr Branislavom Milićem. Interes  članica je veliki, a svi projekti traju do konca ove godine.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više