spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSvjetski dan i Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca 08.05 do 15.05.2024.g.

Svjetski dan i Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca 08.05 do 15.05.2024.g.

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se širom svijeta 8.05. u znak odavanja počasti Anri Dinanu (Henry Dunant), osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen. Obilježavanjem ovog datuma ujedno i započinje obilježavanje Tjedna Crvenog križa, koje traje do 15.05. ove godine.

Dok se svijet trenutno suočava sa neviđenim krizama i gubicima, pod motom „Humanost i solidarnost – to smo mi!“ , cilj nam je ukazati na trajnu predanost Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca očuvanju ljudskog dostojanstva, ublažavanju patnje i pružanju pomoći ljudima suočenim s teškim okolnostima, posebno u ruralnim i teško dostupnim područjima.

Društvo Crvenog križa BiH (DCK BiH) je po tko zna koji put dokazalo da je prvi i najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i izvanrednih situacija, od pandemije do snježnih padavina, poplava, potresa, migracija…   

  • Struktura Društva Crvenog križa BiH broji više od 50.000 članova s oko 7.000 aktivnih volontera i oni su dokaz da su humanost i solidarnost sinonimi za našu organizaciju. Tako je kroz rad javnih kuhinja u prethodnoj godini za više od 3.000 korisnika podijeljeno više od 320.000 obroka. Nekoliko desetina tisuća socijalno ugroženih osoba je primilo neki vrstu humanitarne pomoći, dok je pomoć u novcu primilo više od 4.000 osoba, od čega više od 2.000 ugroženih pojedinaca u vrijeme prirodnih katastrofa (poplave, požari i sl.). U strukturi Društva Crvenog križa BiH prikupljeno je više od 45.000 doza krvi, edukacija iz prve pomoći je pružena za više od 46.000 osoba, dok su mobilni timovi realizirali više od 34.000 odgovora (razne usluge) na potrebe osoba u tranzitu. Odgovarajući na potrebe ugroženih osoba u vrijeme kriza i katastrofa na međunarodnom nivou (Turska, Palestina-Gaza, Sirija, Ukrajina, Libija i Maroko), Društvo Crvenog križa BiH prikupilo je i dostavilo pomoć (u novcu i robama) u vrijednosti od 3.563.757,00 KM – istaknuo je generalni tajnik Društva Crvenog križa BiH Namik Hodžić.

Struktura DCK BiH realizirat će niz aktivnosti u ovome tjednu.

  • Struktura Crvenog križa Federacije BiH tradicionalno će vršiti distribuciju markica Crvenog križa, a posebnu pomoć u vidu 1.750 baby setova uručit ćemo svim porodilištima u Federaciji BiH. Bit će organizirane akcije darivanja krvi, a volonteri i profesionalci održat će niz edukativnih radionica iz različitih oblasti – od prve pomoći preko djelovanja u nesrećama i kriznim situacija do diseminacije o Crvenom križu. U Tjednu Crvenog križa dodijelit ćemo i priznanja „Humani podvig“ i „8.maj/svibanj“ našim hrabrim sugrađanima, ali i volonterima i profesionalcima. Naša struktura u općinama, gradovima i kantonima nastavlja sa podrškom građanima i zajednici kroz dodjelu različite vrste humanitarne pomoći, toplih obroka iz kuhinja Crvenog križa, socijalnih i usluga kućne njege – istaknuo je Daniel Tučić, tajnik Crvenog križa Federacije BiH.

Sve aktivnosti kojim se bavi struktura Društva Crvenog križa BiH građani će danas imati priliku vidjeti na Sajmu Crvenog križa na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu. Također, u zgradi Društva Crvenog križa BiH (Kranjčevićeva br. 2) 09.05. bit će upriličena izložba dječjih radova na temu „Humanost i solidarnost – to smo mi“, kao i izložba talijanskog fotografa Ibrahima Malle koji je pratio put osoba u pokretu( migranata), priopćeno je iz Društva Crvenog križa BiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više