spot_img
14.1 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUdruga žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP proslavila 15. rođendan

Udruga žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP proslavila 15. rođendan

Prije 15 godina u ŽP osnovana je Udruga žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP, s ciljem psihološke i svake druge pomoći ženama koje su se suočile s dijagnozom karcinom dojke. Udrugu je osnovala Valentina Halilović, sadašnja počasna predsjednica Narcise koja se i sama suočila s ovom dijagnozom i koja je kroz 12 godina na čelu udruge nastojala osigurati što veća, zakonom predviđena prava pacijenticama, kako bi im olakšali borbu s ovom teškom bolešću. U petak je, kako i doliči, Narcisa proslavila svoj 15 rođendan, skupa sa svojim članicama i dragim gošćama iz srodnih udruženja „Zmajice“ iz Gradačca i „Brčansko srce“ iz Brčkog, te članicama Udruga „Žene Orašja“ i „Žene sa Save“, predstavnicima Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Domova zdravlja Domaljevac-Šamac i Odžak, kao i svojim prijateljima, koji su s razlogom, po različitim zaslugama, pozvani da budu dragi gosti.

„Svi koji su večeras tu su s razlogom jer su nam pomogli i pomažu nam i uistinu trebaju biti s nama“, kazala je aktualna predsjednica Anica Kopić, koja od početka 2022. godine vodi udrugu i koja se odlično iskazala i u ulozi  domaćice večeri, skupa s počasnom predsjednicom Valentinom Halilović.

Udruga trenutačno ima 77 članica s područja grada Orašja i općina Domaljevac-Šamac i Odžak. „MI i postojimo zbog toga kako bi se borili da ostvarili što bolja prava svojim članicama, ide korak po korak, sporo ali bitno je da postiženo neke rezultate i ne odustajemo“,  kazala je predsjednica Kopić. Narcisa za primarni cilj, uz pomoć svojim članicama, ima i preventivno djelovanje. „Želimo osvijestiti žene na preventivno djelovanje, a ukoliko se bolest i otkrije liječenje je puno bolje i uspjeh je znatno veći“, naglasila je predsjednica Kopić.

Edukacija članica se radi kroz zatvorene radionice, namijenjen isključivo njima, ali Narcisa ima i otvorene radionice za građane kako bi se upoznali sa svim  prednostima i važnosti preventivnog djelovanja. Do kraja godine u planu je još jedna edukacija, čime će Narcisa uspješno završiti ovogodišnje djelovanje. „Uvijek možemo bolje, ali polako postižemo rezultate i pripremamo se za nove izazove u idućoj godini“, zaključila je predsjednica Anica Kopić.

Najzaslužnija osoba za osnivanje i postojanje udruge Narcisa je Valentina Halilović, prva a sada počasna predsjednica, koja je prije 15 godina krenula u ovu neizvjesnu avanturu. „Tako je brzo prošlo kao da je bilo jučer. 2007.g. dijagnoza karcinom dojke, prvotni šok, doslovce pala sam u nesvijest. Nikada nitko u obitelji nije imao tu anamnezu. Onda se sabereš i kreneš s liječenjem. U Tuzli mi je doktorica kazala da s našeg područja ima jako puno bolesti, žene nisu organizirane, ne znaju da imaju prava na protezu ili možda nemaju. Kad sa se vratila kući razmišljala sam o svemu, pogledam kako su se drugi organizirali i naše propise, napravim Statut i trebali su mi potpisi za registraciju. Krenem od kuće do kuće, a onda su mi se žene same javljale i 2008.g. registriram Udrugu Narcisa za sve tri općine u ŽP. 15. godina je jako brzo proletjelo, puno rada, puno predavanja za javnost, za zdrave žene, edukacije na kojima sam imala potrebu pričati o svom iskustvu, pri čemu sam jako dobro prošla s dijagnozom. Imala sam potrebu reći da sam ja njega našla, ne on mene, jer nešto što je u vama, vi ne možete od toga pobjeći. Imala sam operaciju, bez zračenja i kemoterapija, samo petogodišnja hormonska terapija. Danas sam, kažu doktori, zdrava žena, u radnom sam odnosu, idem na redovne onkološke preglede i dobro se osjećam“, ispričala nam je Valentina s osmjehom na licu i s puno optimizma i zadovoljstva.

Prisjetila se početaka koji nisu bili ni malo laki kada su prava žena s karcinomom dojke u pitanju, u ŽP. „U to vrijeme mi nismo imale pravo ni na prsnu protezu, ni na grudnjak. Mijenjali smo listu ortopedskih pomagala Zavoda zdravstvenog osiguranja Županije Posavske, dobile smo sufinanciranje, dobile smo protezu i grudnjak, sufinanciranje perike. Kroz naše donatore, apliciranjem na projekte, uspostavili smo mehanizam pomoći, nije nešto spektakularno, ali ženama koje idu svaki mjesec na terapiju, zračenje ili kemoterapiju, osigurano je sufinanciranje putnih troškova. To puno znači, jer ovo je skupa bolest. Mi nemamo, kao u Hrvatskoj i u nekim kantonima u F BIH plaćanje tih putnih troškova, nemamo ni kombi za prijevoz, teško je posebno ženama koje ne voze. Probali smo dovesti onkologa u bolnicu, ali nažalost naša zdravstvena ustanova ne ispunjava uvjete za to. Imamo bolnicu, propisi se mijenjaju pa idemo to promijeniti. Bilo bi puno lakše da se promijeni i da onkolog dolazi nama, a taj problem trebaju rješavati institucije– od bolnice, do Zavoda zdravstvenog osiguranja i resornog Ministarstva zdravstva, a najviše  Vlada ŽP“, smatra Halilović.

Udruga Narcisa se pridružila brojnim Udrugama u BiH koje su pokrenule borbu protiv liste čekanja za pacijentice s karcinomom dojke. „Jako je teško nositi se sa spoznajom da nema novaca za tebe. Mijenjajmo to i zato udruge i postoje. Napravit ćemo okrugli stol u Orašju, skupa s nadležnim županijskim ministarstvom i pokrenuti nešto s našeg područja kako bi svi pacijenti imali adekvatno liječenje, kakvo i zaslužuju“, ustvrdila je počasna predsjednica Udruge Narcisa ŽP Valentina Halilović.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više