spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUdruga slijepih i slabovidnih osoba ŽP prigodno će obilježiti Dan bijeloga štapa

Udruga slijepih i slabovidnih osoba ŽP prigodno će obilježiti Dan bijeloga štapa

Udruga slijepih i slabovidnih osoba Županije Posavske priprema se za obilježavanje Dana bijeloga štapa 15. listopada. Međunarodni dan bijelog štapa prigoda je da se posveti potrebna pozornost slijepim osobama, da se javnost i lokalne zajednice upoznaju sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih.

Udruga je županijskog karaktera, sa sjedištem u Orašju i kao takva jedina u Bosni i Hercegovini, a registrirana je 9. listopada 1997. godine. Trenutno ima blizu 130 članova, uglavnom starijih osoba s područja Grada Orašja, te općina Odžak i Domaljevac Šamac, od kojih je najveći broj s područja Orašja. Udruga im, shodno svojim mogućnostima, pomaže pri nabavci lijekova vezano za očne bolesti, u liječenju i nabavci pomagala. Provodi sve aktivnosti zacrtane u planu i programu, izuzev izleta i ekskurzija. „Blagdanska radost i svjetlost“ jedan je od tradicionalnih projekata kojim materijalno i novčano pomažu članove uz velike blagdane ili za kupovinu zimnice.

-„Starosna dob članova je vrlo visoka, a trenutno nemamo člana ispod 20 godina starosti. Godišnje se prijavi jedan ili dva nova člana, a na drugoj strani ostajemo bez starijih, koji umiru. Zanimljivo je da mlađe osobe sve manje dolaze kod nas, nego idu u Udrugu djece s posebnim potrebama gdje imaju cjelodnevni boravak. Veliki broj mladih osoba nosi naočale s dioptrijom koja je daleko od granice da bi takva osoba postala članom udruge slijepih i slabovidnih. U članstvo primamo i osobe sa 80 posto nedostatka vida, jer naše je da pomognemo kroz nabavku klasičnih pomagala. Svi one koji ispunjavaju uvjete, zakonski smo preko federalnog fonda zbrinuli kako bi mogli dobivati sredstva za tuđu njegu“, kazao je predsjednik udruge prof. Zvonko Baotić   

Kada je u pitanju prikupljanje novčanih sredstava za financiranje rada i djelovanja, Baotić naglašava kako je ove godine udruga došla u nezavidniju situaciju. –„Jedan donator koji je godišnje sa 5.000 KM financijski pomagao Udrugu, zatvorio je tvrtku pa smo ostali bez sredstava za najamninu i plaćanje režijskih poslova.  Istina, ove godine smo uspjeli dobiti namjenska sredstva za plinsko grijanje od federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom“, naglašava predsjednik Baotić, te navodi kako je Udruga putem Javnih poziva dobila znatna sredstva od Vlade ŽP, Grada Orašja i Općine Odžak, pa zahvaljujući tome i povratu poreza za zaposlene osobe od Fonda za  profesionalnu rehabilitaciju i ovu godinu će uspjeti planski završiti.

U proteklih 25 godina Udruga redovito obilježava Svjetski Dan bijelog štapa, a i ovogodišnji program tradicionalno je podijeljen u dva dijela. Jedan je za vjernike koji mogu sudjelovati na svetoj misi u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca, a drugi je zajedničko okupljanje članova i pratitelja slijepih osoba na ručku kojeg tradicionalno za Dan bijeloga štapa organizira City Centar IN u Orašju u aranžmanu vlasnika Drage Živković koji je ostao vjeran ovoj tradiciji. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više