spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Vidovicama održana likovna kolonija, umjetnice kistom oslikale motive Vidovica i likove...

U Vidovicama održana likovna kolonija, umjetnice kistom oslikale motive Vidovica i likove hrabrih branitelja

U Vidovicama je održana likovna kolonija u kojoj je sudjelovalo 13 članica Likovne sekcije koja djeluje pri Udruzi „Tigrovi“ iz Rakitja, kojima se priključila i mlada umjetnica iz Jenjića, Tereza Prgić. Prelijep kulturni događaj u organizaciji Mjesne zajednice Vidovice, u Domu kulture je okupio likovne umjetnike koji djeluju u okvirima veteranske udruge Tigrovi iz RH, koji su potezima kistom oslikali prepoznatljive motive Vidovica i likove hrabrih branitelja, a na koncu svojim domaćinima ostavili krasna umjetnička djela. Umjetnici su u Vidovice stigli posredstvom Đure Đurića jednog od zapovjednika legendarnih Tigrova, koji je sa svojom ekipom branio Vidovice i Posavinu, a danas je na čelu Udruge ratnih veterana „Tigrovi“. 

Jedna od suorganizatorica vidovačke likovne kolonije bila je Kata Jerković ex Jović iz Kopanica, koja nije skrivala ponos i radost, da je u svoj rodni kraj uspjela dovesti kolegice, te naglasila kako je umjetnost ovaj put povezala braniteljske udruge. Kata je svoje rodno mjesto zamijenila s Popovačom, koja je peti grad u kojem trenutačno živi, nije isključila povratak u Orašje i Kopanice, jer kaže, jednostavno je nešto vuče ovamo. -„Tijelo mi je tamo, a duša i srce u Posavini. Gdje god dođem naglasim da sam rođena u Bosanskoj Posavini, rodno mjesto Kopanice“, ispričala nam je na početku razgovora ova ortodoksna Posavka koja se slikarstvom bavi čitavo desetljeće. -„Obično obilazim kolonije i likovne izložbe, a slučajno sam u Daruvarskim Toplicama susrela gđu. MarijuPlaftak koja je ovdje s nama. Na njen upit odakle sam, ponosno sam kazala da sam iz Bosanske Posavine iz Kopanica, na što mi je ona odgovorila da je bila na bojišnici u Posavini. Naš susret se nastavio od tada, a u međuvremenu sam upoznala još neke umjetnike iz Hrvatske i s njima idem na likovne kolonije, gdje god mogu. Zadnji puta sam bila u Ivanić Gradu, pa mi je želja bila dovesti ove umjetnike u Vidovice, posebno zato što su branili taj dio naše Posavine. Dvije godine za redom sam vodila i koloniju u Tolisi, a sada sam ih evo dovela i u Vidovice, jer me rodni kraj vuče da učinim nešto humano i zato smo tu danas“, istaknula je Kata.

O ideji za likovnom kolonijom na istočnom dijelu grada Orašja, Kata je kazala: -„Želja mi je bila da oslikamo naše Vidovice, Kopanice, Jenjić, naš kraj i naše običaje, kako se nekada živjelo, kako su naše žene pecale i radile. Vjerujte, ja sam prošla cijelu Hrvatsku i nema ljepših mjesta od ova tri naša sela, Vidovice, Kopanice i Jenjić, tako uređena, tako lijepe kuće i okućnice i ne vidim razloga da se netko ne vrati ovdje u mirovinu, odakle je otišao. Mene nešto vuče, ne znam zašto!? Ako ništa, jednoga dana bi kupila garsonijeru u Orašju, kad dođem ovdje da prošećem našom naspom, vidim poznate ljude, nekako drugačije se osjećaš. U Hrvatskoj živim, ali se osjećam domaćom samo u svom rodnom kraju. Zato sam pitala svog bratića Blaža da organiziram ovakav događaj u Vidovicama, da oslikamo slike iz našega kraja, a ne da na zidovima kuća viđamo slike iz kineskih dućana, u čemu me i podržao. Jako sam sretna zbog ovoga i nadam se da će likovna kolonija biti tradicija, u što nam nadu daje mlada umjetnica Tereza iz Jenjića“, dodala je Kata koja s ponosom na svim kolonijama nosi dio narodne nošnje našega kraja.  

Svojim dolaskom u Vidovice, domaćine su počastile umjetnice iz Zagreba, Rakitja, Kloštar Ivanića, Ivanić Grada i Vukovara koje su svoje slike bazirali na posavskim motivima, s crkvama iz Jenjića, Kopanica i Vidovica. Iz Kloštar Ivanića na likovnu koloniju u Vidovice pristigla je i Štefica Đurić, iz Udruge ratnih veterana Tigrovi Rakitje, supruga Đure Đurića, voditelja likovne sekcije iz Rakitja, koji je sa svojom ekipom sudjelovao u obrani Vidovica i Posavine. -„Moj Đuka je jako cijenjen ovdje i bilo nam je drago što smo pozvani, tako da nismo mogli odbiti poziv. Idemo svugdje gdje nas pozovu, a u Vidovicama nam je jako lijepo, ljudi su izuzetno gostoljubivi i druželjubivi i drago nam je što smo tu“, kazala je Štefica kojoj ovo nije prvi dolazak u Vidovice. Svoj slikarski put u najkraćem je opisala ovako: -„2017.g. je bilo najviše suicida hrvatskih branitelja i onda je Đuro odlučio da im nekako skrenemo pažnju od teških misli i da uradimo nešto korisno i za sebe i za njih. I onda smo krenuli slikati, jer slikanje opušta! Poslije su nam se priključili i drugi branitelji, čak i oni koji nisu imali talenta za to. Na početku je bilo svakakvih slika, a danas smo toliko napredovali da se neke slike pravih umjetnika ne mogu uspoređivati s našima“, s ponosom je istaknula Štefica i zahvalila organizatorima na pozivu i ugodnom druženju.

Najmlađa sudionica likovne kolonije bila je Tereza Prgić iz Jenjića, koja se slikarstvom bavi 4 godine, a počeci njenog umjetničkog života vezani su za školske klupe. -„Gledala sam kako moji kolege lijepo crtaju, bila sam i malo ljubomorna na njih, pa sam tako i krenula crtati. Najviše se bavim realističnim slikanjem, ono što je mom oku lijepo i ugodno naslikam, a većinom velim crtati osobe, njihove portrete i razne emocije. Za ovu koloniju odlučila sam se uraditi svoj crtež od prije dvije godine – vojnika koji u naručju drži svoje dvoje ranjenih djece“, ispričala nam je ova simpatična mlada umjetnica koja kaže da joj je život u Jenjiću jako lijep. „ Iako nema puno djece, ovdje je jako mirno i lijepo, priroda je prelijepa i ne bih ništa dala za svoje mjesto“, s osmjehom i zadovoljstvom poručila nam je Tereza. Inače, ovo je njeno prvo sudjelovanje na likovnoj koloniji, s kojega nosi jako lijepa iskustva i zahvalna je organizatorima što je imala priliku doživjeti umjetnost na ovaj način. 

Pokrovitelji Likovne kolonije u Vidovicama bili su  Skupština ŽP i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP. Predsjednik Skupštine Blaž Župarić je  izrazio veliko zadovoljstvo da se po prvi put u povijesti u naseljenom mjestu Vidovice održava ovakva kulturna manifestacija. –„Čast nam je da smo ugostili osobe, od kojih su neke također dale veliki obol u oslobađanju i branjenju područja tadašnje općine Orašje, ali i cijelog prostora ŽP. U ovom slučaju branitelji su progovorili umjetničkim jezikom i s kistom u ruci oslikali zanimljive osobe, objekte i krajolike Vidovica. Stoga smo odlučili da Skupština ŽP bude pokrovitelj ove manifestacije koja će puno značiti za ovo mjesto, da se prisjetimo svih koji su branili ovo područje, s našim braniteljima ostvarili slobodu i svoje živote izgubili u ovom kraju. Želim zahvaliti i gospođi Kati iz Kopanica, jednoj od suorganizatorica kolonije, koja je ispunila svoju želju da u svoj kraj dovede likovne umjetnice. Ovo je ujedno i poticaj mlađima koji imaju interes i želju da nastave s ovakvim djelima. Umjetnost je nešto nesagledivo i ima široku vrijednost i značenje, a da bi se mogli baviti umjetnošću, potrebno je imati dovoljno mašte“, kazao je Župarić, te izrazio očekivanja da je ovo jedna u nizu kolonija koje će postati tradicija, ne samo u Vidovicama, nego i u drugim dijelovima Grada Orašja. Našim braniteljskim udrugama ćemo prenijeti pozdrave od udruge Tigrovi, koji žele ostvariti još bolju suradnju, na obostrano zadovoljstvo, a veliko iskustvo Tigrova puno će značiti i našim udrugama, jer to što oni rade, za naše pojmove je viša razina“, zaključio je Blaž Župarić. 

Krešimir Matanović predsjednik MZ Vidovice je istaknuo kako će dio slika postaviti u Domu kulture, a dio u prostorijama Mjesne zajednice. Sudionicima likovne kolonije domaćini su darivali prigodne poklone, domaću rakiju šljivovicu, upakiranu u prigodnu ambalažu s motivima Posavine.  

Marija Plaftak iz Zagreba, kao pripadnica Gospićke 119 brigade HV, provela je dio svog života braneći Posavinu, a u Vidovice je stigla sa željom da uživa u slikanju, ali također da se prisjeti pojedinih sličica iz Domovinskog rata koje su joj se urezale u sjećanje. –„Vidovice mi se jako sviđaju, pa i cijeli ovaj prekrasan kraj kojeg smo prošli od granice. Ako trebam izdvojiti motive, najviše uživam dok slikam prirodu i cvijeće, a danas uživam u slikama jeseni. Slikanje za nas branitelje znači opuštanje, ali prije svega druženje koje nam je itekako potrebno u ovom vremenu“, poručila je Marija Plaftak.

Sudionici su prije početka posjetili središnje Spomen obilježje u Vidovicama i položili vijenac i upalili svijeće u spomen na sve stradalnike Domovinskog rata. Izaslanstvo Tigrova je također upalilo svijeće i kraj Spomen obilježja u Polju Vidovice.

  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više