spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU toliškoj župi i školi provedena volonterska akcija pod nazivom "72 sata...

U toliškoj župi i školi provedena volonterska akcija pod nazivom “72 sata bez kompromisa”

Volonterska akcija pod nazivom “72 sata bez kompromisa”, koja je istovremeno provedena u OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa i u župi UBDM Tolisa, jedan je od tradicionalnih projekata Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih ‘Ivan Pavao II.’ iz Sarajeva. Akcija u koju se uključilo 49 učenika volontera iz Osnovne škole Tolisa i 13 iz ŠC fra Martina Nedića Orašje, je istinski primjer aktivnosti koje ohrabruju, jačaju i educiraju mlade koje treba pravilno usmjeriti.

Jedan od projekata bio je oslikavanje zidova u dvorištu OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa, a drugi je bio čišćenje crkve, te uređenje samostanskog i crkvenog dvorišta. Akcija se odvijala u povodu 200 godina Prve pučke škole na Raščici, koja je preteča današnje Osnovne škole fra Ilije Starčevića Tolisa. Crkveno dvorište, crkvu i samostan uređivalo je 35 učenika 8. i 9. razreda s voditeljem akcije vjeroučiteljem Srećkom Nedićem, skupa sa šestero  članova Frame župe Tolisa i njihovim duhovnikom fra Ivanom Stanićem.  Oslikavanje murala, koji će ostati kao trajni podsjetnik na ovu akciju, izvodila je druga skupina volontera, a sve se odvijalo pod budnim stručnim okom profesorice Đurđice Jezerčić.  

Promotivne majice i potreban materijal osigurao je NCM „Ivan Pavao II., a tjelesnu okrjepu sponzorirao je fra Mario Jurić, gvardijan župe Tolisa, te Nataša Oršolić, ravnateljica OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa.  NCM je u suradnji sa školom i samostanom organizirao ovaj projekt pod geslom “VolontiRAJ NA ZEMLJI”, kako bi se razvijala svijest o volonterizmu. Kroz volontiranje mladi se međusobno upoznaju, druže, razvijaju svoju kreativnost, provode vrijeme u prirodi, te čine korisne stvari za zajedničko dobro svih.

Cilj ovoga projekta je osvijestiti mlade o važnosti dobrotvornog rada, te ih potaknuti na zajedničke aktivnosti kojima će doprijeti zajednici i vlastitome duhovnom napretku. Voditelj Srećko Nedić ističe kako je svima akcija bila na radost, baš kao i vrijeme koje je toga dana bilo apsolutno na strani sudionika i organizatora, koji su na kraju poručili – Vidimo se do godine u nekoj volonterskoj akciji.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više