spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSvečano obilježena 28. obljetnica 4.gmbr HVO-a Sinovi Posavine

Svečano obilježena 28. obljetnica 4.gmbr HVO-a Sinovi Posavine

U vojarni Sinovi Posavine u Bukovoj Gredi danas je upriličeno svečano obilježavanje 28. obljetnice utemeljenja 4. Gardijske motorizirane brigada HVO-a „Sinovi Posavine“, kojoj je nasljednica. 3. pješačka bojna 6. pješačke brigade Oružanih snaga BiH. U znak sjećanja na sve poginule pripadnike ove proslavljene brigade, kraj Spomen obilježja vijence su položili i svijeće upalili predstavnici Ministarstva branitelja ŽP i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te MUP-a ŽP, zatim bivši zapovjednici Gardijske brigade i umirovljeni časnici, predsjednici Vlade i Skupštine ŽP Đuro Topić i Blaž Župarić,  te izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, predvođenim general bojnikom Ivicom Jerkićem.

Opijelo je molio brigadni kapelan fra Marinko Živković, a potom je u spomen na poginule Sinove Posavine, svetu misu zadušnicu u kapeli vojarne predvodio vrhbosanski nadbiskup mons. dr. Tomo Vukšić, apostolski upravitelj vojnog ordinarijata u BiH. Uz nadbiskupa su bili vojni kapelani i svećenici susjednih posavskih župa, predvođeni dekanom fra Antom Pušeljićem. 

Završni dio programa bio je u znaku svečane akademije, na kojoj je vršitelj dužnosti zapovjednika Treće pješačke bojne, bojnik Iljo Oršolić govorio o ratnom ustroju brigade i njenom povijesnom putu. Oršolić je naglasio kako je 4. Gardijska brigada bila garant opstojnosti na ovim prostorima, ne samo u vojnom smislu, nego pridonoseći obnovi u ekonomskom smislu, te kroz potporu kulturnim i sportskim aktivnostima. –„Do potpisivanja Daytonskog sporazuma 4. Gardijska brigada je zajedno sa ostalim postrojbama ZP Orašje, branila i obranila slobodni dio Bos. Posavine. U poratnom periodu brigada je nastavila sa profesionalizacijom svojih pripadnika koji su sudjelovali u pomoći pri obnovi domova poginulih i raseljenih, kako bi se olakšao povratak na vjekovna ognjišta. Radom i zalaganjem Sinova Posavine i uz pomoć nadređenih i lokalne zajednice, izgrađena je vojarna u kojoj se sada nalazimo“, kazao je uz ostalo bojnik Oršolić i poručio mladim vojnicima, dočasnicima i časnicima, pripadnicima 3.pješačke bojne, da trebaju nastaviti pronositi priču o 4.Gardijskoj brigadi, njegovati njenu tradiciju i nastaviti obilježavati obljetnicu brigade, jer ovo je njihova obljetnica i oni su Sinovi Posavine.    

Prigodne riječi uputio je i brigadni general Mato Bilonjić– Bomba, ratni zapovjednik 4. Gardijske brigade HVO-a, koji je naglasio kako je ustroj Gardijske brigade bio kruna usvajanja vojnih doktrina na području Bos. Posavine. –„Gardijska brigada je bila ustrojena iz 8 postrojbi, od 101. do 108. brigade HVO-a, što pokazuje i grb brigade sa 8 munja koje predstavljaju 8 gradova. Ono što je sveto u toj Gardijskoj brigadi je njeno ime Sinovi Posavine. Uz vojne zadatke koje smo imali na ovom prostoru, mi smo obnavljali i gradili domove, crkve, pomagali školama, organizirali sport i to su bili veliki iskoraci. Ono što je za hrvatski puk najbitnije danas, sutra i za deset godina je jedinstvo koje nas je održalo za vrijeme Domovinskog rata, kako u BiH tako i u RH, stoga smatram kako se ljudi trebaju više uvažavati i poštivati“, poručio je u izjavi za medije brigadni general Mato Bilonjić.    

U izjavi za medije general bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika stožera OS BiH je naglasio kako je danas dan kada se svi trebamo sjetiti poginulih branitelja 4.Gardijske brigade, naravno i svih postrojbi koje su bile na ovom prostoru, jer je Gardijska brigada objedinila najbolje sinove iz Posavine, od 101 do 108 brigade. –„Danas šaljemo poruku kako je važan kontinuitet vojnih postrojbi ovdje u Orašju. S obzirom da dolazi do smjene generacija unutar Oružanih snaga, trebat ćemo zajedno s lokalnom zajednicom, na jedan poseban način promovirati vojnu profesiju, kako bi taj kontinuitet vojnih postrojbi u Orašju i dalje bio prisutan“, istaknuo je general bojnik Ivica Jerkić,  uz kojeg su na proslavi obljetnice bili brigadni general Tomo Kolenda zamjenik zapovjednika operativnog zapovjedništva OSBiH, brigadir Zdravko Rezo zapovjednik 4. pješačke brigade OS BiH, Danijel Nikolić izaslanik zamjenika ministra obrane BiH, umirovljeni general HVO-a general bojnik  Đuro Matruzović i brojni drugi. 

U završnom dijelu svečane akademije bojnik Oršolić je uručio Zahvalnice za odličnu suradnju, pomoć i potporu, predsjedniku Vlade ŽP Đuri Topiću i predstavniku Gradonačelnika Orašja Mladenu Markoviću. Među gostima na obilježavanju značajne obljetnice bili su predstavnici Udruga izniklih iz Domovinskoga rata, invalidi, razvojačeni branitelji i umirovljenici, roditelji poginulih Sinova Posavine, predstavnici civilnih i vojnih struktura, crkve, ratni zapovjednici postrojbi, umirovljeni generali, vojnici, časnici i dočasnici. U glazbenom dijelu nastupio je Prvi band vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, a svečanost je okončana prigodnim domjenkom i druženjem. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više