spot_img
14.1 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Oštroj Luci dostojanstveno obilježena 31. obljetnica "Boja na Galića"

U Oštroj Luci dostojanstveno obilježena 31. obljetnica “Boja na Galića”

U Oštroj Luci danas je na dostojanstven i prigodan način obilježena 31. obljetnica “Boja na Galića”. Današnji datum 19. srpnja posebno je značajan u novijoj povijesti Oštre Luke, Grada Orašja i Bosanske Posavine jer se 1992.g. tijekom Domovinskoga rata odvijala presudna borba za opstanak našeg naroda i ovog hrvatskog prostora. Toga su dana neprijateljske snage snažno napale  Galiće s ciljem osvajanja ovoga područja, ali su naišli na snažan i nepokoren otpor branitelja, koji su svoju rodnu grudu i svoja stoljetna ognjišta branili i po cijenu vlastitih života.  Ljudstvo i vojna tehnika bili su na njihovoj strani, ali neviđena hrabrost i domoljublje na strani naših branitelja – pripadnika  1. Bojne  106 HVO brigade iz Oštre Luke i Tolise i interventne grupe. U povijesnoj borbi za opstanak ovih hrvatskih prostora 19.7. 1992 godine svoj život na Oltar Domovine položili su Mirko Kopić – Šicer, Luka Arlović-Lux, Đuro Grgić – Klarin, Tunjo Krištić – Kone I Anto Oršolić Tuna, a na desetine ih je ranjeno. Njihova hrabrost i žrtva, kao i žrtva svih branitelja iz Oštre Luke, nikada neće biti zaboravljena, a sačuvana je i u Spomen sobi, koja je i danas bila otvorena za sve posjetitelje  

Današnji program obilježavanja 31. obljetnice “Boja na Galića” počeo je svetom misom zadušnicom u Filijalnoj crkvi sv. Leopolda Mandića, koju je predvodio župnik vlč. Zlatko Ivkić, nakon koje je uslijedio i mimohod do Spomenika, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće, u znak pijeteta i zahvalnosti onima koji danas više nisu s nama. Vijence su položila izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata skupa s ministrom branitelja Županije Posavske Ilijom Miškovićem, predsjednici Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić s članovima Vlade, potom predsjednik Gradskog vijeća Orašja i gradonačelnik Orašja Stanko Vincetić i Marijan Oršolić, predstavnici Organizacijskog odbora i Mjesne zajednice Oštra Luka te mjesnih zajednica Tolisa i Vidovice i predstavnici stranke PDA Orašje.

U izjavi za medije Josip Pejić, predsjednik Kluba UDiVDR-a Oštra Luka kazao je kako je ova obljetnica od iznimnog značaja za Oštru Luku, Grad Orašje a i šire za ostatak bosanske Posavine. „Današnji datum iz 1992.g. je težak dan u kojem je stradalo 5 branitelja, a na desetine ranjenih. Do poslijepodnevnih sati jedan dio Galića je izgubljen, a nakon par sati snažne obrambene borbe je vraćen i zadržan, a neprijatelju naneseni veliki gubitci tako da ta bitka ostaje presudna za nas. To su bili početci ratne ’92 godine kada još nismo imali ratna iskustva ni naoružanje, ali snaga volje i htijenja, želje da se sačuva svoje, obitelj i vjera prevladali su i snagu koju smo tada imali nitko nije bio u stanju poraziti. Prošlost se ne može mijenjati, ali sadašnjost može i želimo poručiti svim mladima i budućim generacijama da ta prošlost koja je bila jako snažna i svijetla i odlučila sudbinu opstanka na ovim prostorima ne može se dovesti u pitanje i biti zaboravljena“, poručio je Pejić.

„Ova je bitka na neki način bila prekretnica u Domovinskome ratu u kojoj smo pokazali da se možemo oduprijeti tada značajno jačem i nadmoćnijem neprijatelju i iz te njihove hrabrosti, volje i pobjede želimo dati punu snagu i nositi se s izazovima koji su danas pred nama, pogotovo za ovo mjesto koje i dalje ima problema s daytonskom crtom i svim onim što opterećuje svakodnevni život ovih ljudi. Ono što Vlada ŽP želi je da u drugoj polovici godine unaprijedi naš Zakon o dopunskim pravima branitelja, tako da ćemo dodatno povećati naknadu za branitelje koji su neuposleni i osigurati besplatnu zdravstvenu skrb i na primarnom nivou i to je u pripremi, kazao je predsjednik Topić-. 

Nakon polaganja vijenaca i opijela, u mjesnom Domu kulture upriličen je zajednički ručak, a posljednji današnji sadržaj obilježavanja 31. obljetnice “Boja na Galića” je tradicionalna zabavna večer od 20 sati „Lila, lila uoči Ilina“.  Program obilježavanja ove obljetnice nastavit će se u nedjelju 23. srpnja Danom branitelja i Gastro festom, na Rovovima u Oštroj Luci.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više