spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSaniraju se i zbrajaju štete štete nakon olujnog nevremena u Županiji Posavskoj

Saniraju se i zbrajaju štete štete nakon olujnog nevremena u Županiji Posavskoj

Nezapamćeno nevrijeme pogodilo je jučer područje sjeverne i sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, a štete se tek zbrajaju. Jak udari vjetra nosili su krovove kuća i zgrada, vrtića i škola, limene konstrukcije, vjetar je lomio drveće, oštećena je elektromreža, plastenici, automobili, a uništeni su i usjevi. Olujno nevrijeme zahvatilo je cijelo područje ŽP, na sreću nema žrtava, jednog je vatrogasca ugrizla zmija prilikom uklanjanja drveća, a u Brčkom je jedna osoba poginula u dvorištu kuće.

Nakon olujnog vjetra i kiše oštećeni su crkva i samostan. Kupole s križevima su pali sa zvonika pa je nastala i šteta na krovu crkve, ali i na stropu u unutrašnjosti crkve. Još nije poznato koliko će trebati vremena za obnovu i kolika je uistinu šteta dok se izbliza ne pogleda, objavili su na FB stranici Franjevačkog samostana Tolisa. Iz samostana su zamolili vjernike da ne prolaze okolo crkve i samostana radi sigurnosti,  jer ima još materijala koji može pasti svakoga trenutka. Franjevci su provjerili groblja. Neke kapelice su oštećene (uglavnom crijep) i neki spomenici srušeni, a groblja su prepuna otpada.

U Operativnom centru Civilne zaštite ŽP Orašje doznajemo kako su na teren odmah izišle sve raspoložive službe kako bi uklonile drveće s putnih komunikacija, radili su do 1 sat iza ponoći i od jutros rano su sve raspoložive snage. Tijekom dana očekujemo nove informacije o stanju na terenu.

Nevrijeme je uzrokovalo kvar na elektromreži u cijeloj županiji. Odmah sinoć djelatnici elektroprivrede su sanirali tamo gdje su uspjeli, a trenutačno struje imaju samo Orašje, Vidovice i dio Kostrča. Sve ekipe su na terenu i rade na saniranju kvara. Zbog kvara na elektrosustavu, Radiopostaja Orašje trenutačno ne emitira program na zemaljskoj frekvenciji, samo putem interneta.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više