spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju svečano otvoren Konzulat Republike Hrvatske

U Orašju svečano otvoren Konzulat Republike Hrvatske

Danas je u Orašju svečano otvoren Konzulat Republike Hrvatske u nazočnosti velikog broja građana, visokih dužnosnika i gostiju iz BiH i RH. Ovim činom Orašje se pridružilo gradovima u BiH u kojima se nalazi sjedište Konzulata RH. Svečano otkrivanje ploče Konzulata koji je smješten u III. Ulici u Orašju, zajednički su obavili predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Današnja svečanost predstavlja još jedan čin osnaživanja veza RH i BiH, te šalje poruku da će Hrvatska nastaviti poticati suživot, razvoj i prosperitet BiH. Otvorenje Konzulata će doprinijeti povezivanju Hrvata s obje strane državne granice, a ovaj dan građani Orašja, ali i stanovnici ŽP dugo su priželjkivali. Konzulat će biti na usluzi Hrvatima Posavine, a to za običnog čovjeka jednostavnim rječnikom znači dvije da može izvaditi putovnicu svakoga dana i da ne mora ići na glasovanje u Tuzlu.

Na početku svečanosti, nakon intoniranja himni RH i BiH, prisutnima se obratio ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman i naglasio kako se otvaranjem Konzulata, potvrđuje opredijeljenost Republike Hrvatske za jačanjem svekolikih odnosa sa susjednom BiH. Zahvalio je vlastima u BiH, a osobito lokalnoj vlasti na čelu sa predsjednikom Vlade ŽP Đurom Topićem, na suradnji i provedbi nužnih procedura u procesu uspostave konzulata u Orašju. –„Vlada RH je kroz programe Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan RH financirala ili sufinancirala niz projekata na području Grada Orašja i ŽP. Spomenut ću obnovu Samostana Tolisa, rekonstrukciju Dječjeg vrtića, izgradnju novog Doma zdravlja u Orašju, opremanje športsko kulturnog centra u Orašju, podršku Danima hrvatskog filma, podršku poljoprivrednim proizvođačima, braniteljskim i humanitarnim udrugama i drugo. U zadnjih 6 godina od kada ova Vlada vodi Republiku Hrvatsku, u ŽP je financiran je veliki broj projekata u vrijednosti 2,6 milijuna eura“, naglasio Gordan Grlić Radman.

Poručio je Grlić Radman kako je RH iskreni zagovornik europskog puta BiH, cjelovite i suverene BiH, koju Hrvatska podržava kroz konkretne programe i projekte. -“Naše opredjeljenje je da trebamo graditi povjerenje, razumijevanje i toleranciju, jer je to jedina formula suživota, formula ostanka i opstanka triju jednakopravnih konstitutivnih naroda u BiH, Hrvata, Bošnjaka i Srba i ostalih građana”, istaknuo je ministar Gordan Grlić Radman.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je pozdravio sve nazočne na svečanosti u Orašju i zahvalio se kompletnoj Vladi RH na nesebičnoj podršci koju je RH pružila prilikom dobivanja kandidacijskog statusa i sve ono što Hrvatska čini na lobiranju za BiH koja, kaže Konaković, treba da iskoristi moment tzv. ubrzanog proširenja EU. –„S velikom radošću pozdravljam otvaranje šestog Konzulata RH u BiH. S ovog mjesta ću naglasiti kako je Hrvatska drugi najveći partner BiH u trgovinskoj razmjeni koja stalno raste, poboljšava se i ima sigurne pretpostavke za dodatni rast. Želim sretan rad ljudima koji će ovdje pružiti najbolju i najkvalitetniju uslugu onima kojima je potrebna“, poručio je ministar Konaković.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je uz ostalo kazala kako se otvaranjem Konzulata olakšava što jednostavnije i brže ostvarenje konzularnih usluga svima onima koji žive na prostoru Bosanske Posavine, za sve ono što pokriva konzulat u Orašju. Izrazila je nadu da će i ovaj Konzulat doprinijeti učvršćivanju dobrih i prijateljskih odnosa BiH i RH, a posebno veza na gospodarskom planu u interesu svih. Krišto se zahvalila premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na kontinuiranoj i svesrdnoj pomoći koju susjedna država pruža BiH na njenom europskom i euroatlantskom putu. -„Naravno i kroz svesrdnu pomoć našim lokalnim zajednicama na prostoru čitave BiH, kroz razne vidove društvenog života, od kulture, sporta, obrazovanja, infrastrukturnih projekata, do pomoći udrugama, udruženjima, pa i kroz humanitarne vidove pomoć“, rekla je Borjana Krišto.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u svoje osobno ime i u ime cijele Vlade RH pozdravio sve nazočne građane i goste i zahvalio na dolasku. –„Otvaranjem Konzulata u Orašju, šaljemo važnu političku poruku koju pridajemo BiH, Posavini, upravo ovom kraju, Gradu Orašju i svim mjestima koja su u ovom konzularnom području. Time signaliziramo skrb RH, prije svega o svima koji će trebati bilo koju konzularnu uslugu ovdje u Konzulatu. Isto tako svima šaljemo poruku brige o Hrvatima  kao konstitutivnom narodu u BiH. Sretni smo i zadovoljni da je ovo samo dio mozaika naših odnosa, našeg partnerstva i međusobnog poštovanja. Hrvatska je susjed i prijatelj, najveći zagovornik europskog puta BiH, podupiratelj reformskih napora i zemlja koja želi unaprijediti gospodarsku suradnju, investicije i pridonijeti stabilnosti i cjelovitosti BiH, te potpori svim građanima BiH. Zahvaljujem Vladi ŽP i Gradu Orašju na potpori prigodom uređenja zgrade konzulata i veselim se da je u ovako lijepom i toplom danu, zajedno otvorimo“, naglasio je premijer Andrej Plenković. 

Odluka o osnivanju Konzulata Republike Hrvatske u BiH sa sjedištem u Orašju, donesena je 24. svibnja prošle godine. Dva mjeseca poslije, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je i službeno pismo namjere za zakup poslovnih prostora zgrade. Gradsko vijeće Orašje, na svojoj sjednici 22. rujna 2022. godine, izglasalo je Odluku o davanju u zakup poslovnog prostora Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH. Tako će Konzulatu u Orašju biti na raspolaganju zgrada na dva kata s nešto manje od 300 četvornih metara prostora, kao i dvorište od skoro stotinu kvadrata.

Grad Orašje na čelu s gradonačelnikom Marijanom Oršolićem, u izgradnju ograde, kapije i čišćenje dvorišta uložio je oko 45.000 KM. Vladi ŽP povjereni su poslovi obnove kompletnih vanjskih građevinskih radova, kao i obnove krova, izgradnja pristupa za osobe s posebnim potrebama, te uređenje dvorišta. Ipak, najveći teret da ovaj Konzulat proradi, podnijela je Vlada Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska je u diplomatskom smislu trenutačno zastupljena u BiH kroz Veleposlanstvo i šest Konzulata (jedan konzularni odjel, tri generalna konzulata, te dva Konzulata kojima se danas pridružio i novi u Orašju). Konzulat RH u BiH sa sjedištem u Orašju na čelu sa počasnim konzulom i konzularnim ovlastima nad konzularnim područjem, obuhvaća slijedeće općine i gradove: Orašje, Distrikt Brčko, Brod, Derventu, Doboj, Doboj-Istok, Doboj-Jug, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Gradačac, Modriču, Odžak, Pelagićevo, Šamac i Vukosavlje.

Značaj događaja u Orašju potvrdio je dolazak većine članova Vlade RH, kao i Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH, koje je predvodio predsjednik HNS-a i HDZ BiH Dragan Čović. Nakon svečanog otvorenja Konzulata, radni posjet visokih dužnosnika Gradu Orašju iskorišten je i za nekoliko sastanaka. U sklopu posjeta Orašju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović sastali su se u hotelu Navis sa izaslanstvom dužnosnika na koordinaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a RH. Upriličen je također i sastanak sa izaslanstvom ŽP, koje su predvodili predsjednici Vlade i Skupštine ŽP Đuro Topić i Blaž Župarić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više