spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSjećanje na poginule Tolišane u Domovinskome i u II. svjetskom ratu

Sjećanje na poginule Tolišane u Domovinskome i u II. svjetskom ratu

Mještani Tolise kroz prigodne sadržaje jučer su odali dužnu počast i oživjeli sjećanja na herojsku borbu i stradanje branitelja koji su svoje živote položili u obrani ovoga kraja. U župnoj crkvi u Tolisi najprije je služena sveta misa u spomen na poginule branitelje iz MZ Tolisa, a nakon toga su okupljeni stigli u središte sela,  gdje su ispred Spomen obilježja brojni mještani Tolise, te izaslanstva Mjesne zajednice, braniteljskih udruga i lokalne vlasti, upalili svijeće i položili vijence.

Zajedničko opijelo za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu, kao i Hrvate stradale u II. svjetskom ratu izmolio je fra Marko Oršolić. Podsjetimo, u obrani prostora Bosanske Posavine, u 106. brigadi HVO-a i u drugim postrojbama, sudjelovalo je više od 800 branitelja iz Tolise.

Na Spomen obilježju upisana su imena 24 poginula branitelja i 6 civilnih žrtava Domovinskog rata, te 94 mještana Tolise stradala u II svjetskom ratu. Nakon završenih obreda domaćini su u Domu kulture priredili domjenak i druženje branitelja iz Tolise, kao i njihovih suboraca iz susjednih mjesta.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više