spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju održana radionica o digitalnom upisu učenika u školu

U Orašju održana radionica o digitalnom upisu učenika u školu

Županija Posavska je prva od županija u BiH koja je izbacila iz upotrebe klasične dnevnike i koristi e-dnevnike, a na pragu je ostvarenja mogućnosti uvođenja elektroničkog upisa učenika u srednje škole. Upravo je digitalni upis učenika u školu bila tema radionice koju je, u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP, u Orašju održao Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT).  Tijekom prezentacije predstavljeni su ciljevi elektroničkog upisa u škole, registracija i mogućnost prijave, kao i postupak upisa.

Djelatnici Centra iz Mostara u Orašju su predstavili sustav za online prijave i upise u srednje škole, koji je već razvijen. –„Prošle godine smo obavili online upis učenika u srednje škole u Srednjobosanskoj županiji, a ove godine očekujemo nastavak i u ŽP.  Budući da sve škole koriste SUMIT maticu i SUMIT dnevnik, tako da su sve ocjene i svjedodžbe u sustavu, to će u velikoj mjeri učenicima olakšati prijave za upis. Jedan od ciljeva elektroničkog upisa je da se učenicima omogući kandidiranje na više programa obrazovanja u više srednjih škola, a Ministarstvu osigura točnu evidenciju o upisanim učenicima i njihovom upisu. Prijava na sustav je pojednostavljena, a ono što trebaju odabrati je, škola i smjer. Ovim je smanjena nepotrebna papirologija i administracija, a podaci su transparentni i javno vidljivi i svatko može pratiti rang liste“, kazao je Josip Doko jedan od djelatnika IT Centra Sveučilišta u Mostaru koji je vodio prezentaciju. Kada je u pitanju opremljenost škola za eUpis, Doko je istaknuo da svi učenici posjeduju mobitele i koriste društvene mreže, tako da se mogu prijaviti sa bilo kojeg mjesta i bilo kojeg uređaja gdje imaju pristup internetu. Isto tako sve škole će učenicima omogućiti računalo s kojeg uz pomoć školskog koordinatora, mogu podnijeti prijavu za školu koju žele.    

Radionica, održana u ŠC fra Martina Nedića u Orašju, bila je namijenjena svim ravnateljima, školskim koordinatorima, tajnicima ili pedagozima svih osnovnih i srednjih škola u ŽP. Po završetku radionice, razmatrali su mogućnosti i u kojoj mjeri su škole u ŽP opremljene za prelazak na digitalni upis i spremne da ga provedu već za iduću školsku godinu.   

spot_img

najnoviji članci

istražiti više