spot_img
10.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNadbiskupijski križni put mladih, u Tolisi okupio vjernike iz 25 župa

Nadbiskupijski križni put mladih, u Tolisi okupio vjernike iz 25 župa

U župi UBDM u Tolisi danas je održan Četvrti po redu Nadbiskupijski križni put mladih, kojeg je organizirao Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u suradnji s Vijećem za mlade Vrhbosanske nadbiskupije. Sudjelovalo je više od 500 vjernika, pretežito mladih iz svih dekanata Vrhbosanske nadbiskupije.  Pobožnost križnog puta i sveto euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup Vrhbosanski  mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji sa 20-tak svećenika koji su došli sa mladima iz župa nadbiskupije. Prigodne riječi dobrodošlice prisutnim vjernicima, svećenicima, nadbiskupu i mladim okupljenima u crkvi, uputio je gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić.

Nadbiskupijski križni put mladih, kao priprava za najveći kršćanski blagdan Uskrs, održan je pod motom  „Hodimo zajedno“! U prvim redovima u crkvi na Raščici, bili su ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici, te ministranti, a na samom početku mons. Vukšić je naglasio kako će pod svetom misom zajednički moliti za sve okupljene, za svu mladež i naravno za drage pokojne, osobito za dvojicu mladih ljudi iz ovoga kraja, koji su nedavno stradali.  Mons. Tomo Vukšić je u svojoj propovijedi uputio puno poticajnih poruka, naglasio značenje križnog puta i podsjetio kako svatko u svojem životu ima neku vrstu križnog puta, manje ili više zahtjevnog. –„Nije lako biti odličan đak, dobar sin ili dobra kćer svojih roditelja. Nije uvijek baš lako biti dobra majka ili dobar otac, dobar redovnik, svećenik ili dobar biskup. Nije uvijek lako obnašati službe koje su nam povjerene u životu, jer i u zvanjima i u poslanjima, mnoštvo je prilika za posrtanje“, kazao je nadbiskup Vukšić, te naglasio, -„Ali u svemu tome pojavljuju se Veronike koje pružaju rubac i Šimuni Cirenci koji pomažu nositi križ. Također se ponavlja slika na svoj način iz Isusova križnog puta i u našim križnim putovima koji ipak nisu onako bolni i tragični kao što je bio njegov. Zato danas molimo Isusa da nas blagoslovi na svakoj od postaja našega križnoga puta, da uvijek usprkos posrtajima, slabostima, pa i bolovima, ustanemo i krenemo dalje na putu vlastitoga obraćenja i posvećenja“, poručio je mons. Tomo Vukšić.     

Vlč. Ivan Matijević pastoralni suradnik u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II, uz ostalo je podsjetio kako su prije četiri godine na povjerenstvu za mlade u Sarajevu, mladi zajedno s kardinalom Vinkom Puljićem i ostalim svećenicima i povjerenicima iz dekanata, odlučili da i u svojoj Nadbiskupiji, kao i u drugim nadbiskupijama, organiziraju Križni put mladih. –„Prvi je održan 2019. godine u Rami na Šćitu, a potom smo zbog pandemije bili primorani preseliti u nadbiskupijski centar za mlade  u Sarajevu, da bi prošle godine bio upriličen u župi sv. Juraja u Vitezu, na brdu Kalvarija. Raduje nas da se u Tolisi okupilo oko 250 mladih iz 25 župa vrhbosanske nadbiskupije s ciljem da se kroz pobožnost i molitvu na postajama križnog puta, na poseban duhovan način pripreme za proslavu velikog blagdana Uskrsa“, kazao je vlč. Matijević i uputio zahvalnost svima koji su dali doprinos, kako je kazao, „Da u ljubavi hodimo zajedno na putu naše vjere“.    

Vlč. Ivan Dragičević suradnik Centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. za regiju Posavina, uz ostalo je kazao kako je uz molitveno zajedništvo bilo planirano više drugih sadržaja, ali je vrijeme donekle omelo raspored. –„Mladi su uz vjersko zajedništvo, kroz putovanje iz njihovih župa, imali prigodu za međusobno upoznavanje i druženje, razmjenu iskustva i naravno molitvu u zajednici. Nama je ovaj križni put pokazao da crkva živi i da okuplja mlade“, poručio je vlč. Ivan Dragičević, a na njegov poziv framaši i drugi mladi iz župe Tolisa glazbeno su animirali i pjesmom uljepšali misno slavlje.  –„Raduje nas da se okupilo jako puno mladih iz cijele Nadbiskupije i vjerujte, puna srca smo prihvatili poziv vlč. Ivana“, kazala je toliška framašica Katarina Živković. Nakon današnjih svetih obreda, za sve mlade je pripravljeno jelo i osvježenje, a nakon kratkog odmora imali su mogućnost da se upoznaju sa poviješću župe i životom franjevaca, te razgledaju samostan, knjižnicu i muzej „Vrata Bosne“.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više