spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju obilježena 28. obljetnica UDiVDR HVO H-B

U Orašju obilježena 28. obljetnica UDiVDR HVO H-B

Prigodnim sadržajima jučer je u Orašju upriličeno obilježavanje 28. obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO HB, a čast domaćina središnjeg obilježavanja značajne obljetnice dobila je oraška podružnica UDiVDR HVO Herceg-Bosne. Tim je povodom u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Orašju uz predvođenje fra Bone Kovačevića služena sveta misa zadušnica za poginule branitelje HVO-a. U završnom dijelu mise simbolično je zapaljena svijeća nade i zajedništva koje su nosili predstavnici šest braniteljskih Udruga iz Domovinskoga rata, kako bi je, naglasio je župnik Kovačević, ponijeli u svoja odredišta kao svjetlost nade i vjere u bolju budućnost hrvatskoga čovjeka.

Za značajnu obljetnicu šest izaslanstva položila su vijenci i zapalila svijeće ispred Središnjeg Spomen obilježja podignutog u Orašju za poginule branitelje. Vijence su položila izaslanstvo UDiVDR HVO H-B, zatim izaslanstvo HNS-a, predstavnici Vlade i Skupštine ŽP koje su predvodili predsjednici Đuro Topić i Blaž Župarić. Vijenac su također položili i zapalili svijeće izaslanstvo Ministarstva branitelja i Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata ŽP i Grada Orašja koje je predvodio Drago Kopić, Udruge proistekle iz Domovinskoga rata HVO-a Ravne Brčko, te izaslanstvo Ministarstva obrane i OS BiH. Sudionici su prethodno posjetili Spomen sobu 106. Brigade HVO Orašje koja je znak trajnog čuvanja uspomena na 106-u legendarnu brigadu, kroz koju je prošlo oko 5.500 branitelja, preko 1.000 je ranjenih, a za obranu svojih domova živote je dao 271 branitelj.

Predsjednik UDiVDR-a HVO H-B, Nikica Tomić je istaknuo kako je Županija Posavska simbol otpora, slično kao što se događalo u Vukovaru. –„Orašje se uspjelo obraniti i hvala Bogu da nije doživjelo sudbinu toga herojskog grada. Svjesni smo koliko je ogromna žrtva ovoga prostora, ali branitelji su bili jači.  Zahvaljujući njima danas smo ovdje i želimo prije svega dati počast poginulim braniteljima, pokojnim braniteljima i pokloniti se živim braniteljima i dragovoljcima i veteranima Domovinskoga rata, da im zahvalimo na najvećoj žrtvi koju su davali u obrani“, poručio je iz Orašja u izjavi za javnost Nikica Tomić predsjednik Udruge.

U obraćanju braniteljima predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović je pozdravio sve nazočne članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, posebno članove UDiVDR HVO Herceg-Bosne i njihovog predsjednika Nikicu Tomića. –„Ponosno slijedimo žrtvu svih naših vitezova koji su Posavinu učinili svetom zemljom. Kada spominjemo naše branitelje, u tišini naklonimo se svima onima koji su dali svoje živote, da bi mi danas mogli promišljati Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu, a našu Posavinu mogli izgraditi po mjeri svakog posavskog čovjeka“, uz ostalo je istaknuo predsjednik Čović.

Uz predsjednika Čovića na obilježavanju obljetnice nazočili su nositelji listi i kandidati HDZ-a BiH i HNS-a za Opće izbore u BiH: Marinko Čavara i Mijo Krešić, nositelji liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Mijo Matanović, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i Đuro Topić, nositelj liste za Skupštinu Posavske Županija, priopćeno je iz HDZ-a BiH. Na obilježavanju velikog jubileja nazočila su brojna izaslanstva na čelu sa predsjednikom HNS-a BiH i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, dok su izaslanstvo Vlade i Skupštine ŽP predvodili predsjednici Đuro Topić i Blaž Župarić, a u programu su sudjelovali i članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više