spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMuzej "Vrata Bosne" u Franjevačkom samostanu Tolisa, otvorio vrata posjetiteljima

Muzej “Vrata Bosne” u Franjevačkom samostanu Tolisa, otvorio vrata posjetiteljima

Od dolaska fratara na naše područje 1802 g., kada je osnovana Župa Tolisa, počelo je  prikupljanje materijala i predmeta,  koji svjedoče o civilizaciji i životu Hrvata na ovim prostorima. Franjevci su prepoznali njihovu važnost i godinama ih čuvali pod krovom svojega Samostana, kako bi jednog dana vrijednu zbirku pokazali i javnosti. Prvi muzej, sa zbirkom umjetnina i starina, napravljen je 70-ih godina u Franjevačkom samostanu, iznad sakristije, i bio je otvoren za posjetitelje. Budući je Franjevački samostan nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, intencija franjevaca i predstavnika županijskih institucija bila je osnovati i jedan veliki, središnji muzej za sjevernu Bosnu, za Županiju Posavsku i Grad Orašje.

Gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić kaže kako se takva ideja rodila 90-ih godina, a kroz 15-ak posljednjih godina intenzivno se radilo na uređenju i obnovi stoljetne stare zgrade samostana, preuređenju i postavljanju eksponata, te zakonskoj proceduri, u koju je bila uključena i Vlada ŽP. Nakon dugotrajnih priprema i uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, muzej pod nazivom „Vrata Bosne“ svečano je i otvoren 16. rujna 2022.godine. Presijecanjem vrpce, fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke Provincije Bosne Srebrene, Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkoga doma državnog Parlamenta i kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova,  svečano su otvorili muzejske prostorije za javnost.

„Želim da on postane jedna velika institucija za sjevernu Bosnu i ovaj dio Posavine, jer to je  preteča kulture i baštine ovog dijela BiH. Nadam se da ćemo uspjeti i u suradnji sa županijskim vlastima i intelektualcima našega kraja, koji su raseljeni po svijetu, graditi i nešto novo. Mi fratri Bosne Srebrene i Provincije smo bili i ostali čuvari BiH, naše Domovine, a isto tako i graditelji. Prvu pučku školu u BiH, osnovao je fra Ilija Starčević u Tolisi, iduće godine je 200-i jubilej, a i prva Zadruga niknula je na našem  području, u Tolisi. Ovo je prvi službeni muzej u partnerstvu Županije Posavske i Franjevačkog samostana Tolisa, kojim želimo stvoriti novu instituciju kulture za sjevernu Bosnu“, poručio je gvardijan Franjevačkog samostana fra Mario Jurić.

Prof. Jozo Jezerčić, v.d. ravnatelja muzeja ističe kako je u proteklih 10-ak godina muzej bio dostupan posjetiteljima, ali službeno nikada nije bio otvoren. Zanimanja za ovu povijesnu i kulturnu riznicu posavskoga kraja je uvijek bilo, kako među domaćim, tako i posjetiteljima iz drugih sredina i zemalja, a očekivanja su kako će taj broj sada biti i znatno veći.

„Muzej sadrži jako različite eksponate koji datiraju još iz mlađeg kamenog doba, različito oruđe i oružje koje se koristilo u to vrijeme, kao i izložbene predmete iz svih povijesnih razdoblja koji svjedoče o civilizaciji i životu na ovim prostorima. Značajno je spomenuti zbirku fibula odn. kopči iz Rimskog perioda, koja je jedna od najbrojnijih zbirki u BiH s više od 100-inu fibula. Tu su i zbirke oružja, etno i numizmatička  te zbirka crkvenog ruha, tako da posjetitelji imaju puno toga za vidjeti. Županija Posavska do sada nije imala ovakvu instituciju i njeno otvorenje svakako će utjecati i na turistički razvoj ovoga područja, jer se otvaranjem muzeja obogaćuje turistička ponuda naše županije, a našim se turistima ima itekako što pokazati i predstaviti“, kazao je v.d. ravnatelja Jozo Jezerčić.   

Isto mišljenje ima i gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić. -„Muzej je uređivan dugo vremena, puno je novaca utrošeno, i sa svim izložbenim eksponatima predstavlja Posavinu, našu povijest i narod koji je ovdje živio u prošlim vremenima. Ovo će sigurno utjecati i na porast broja turista, a i inače smo mi sredina u kojoj su turizam i ugostiteljstvo vrlo razvijeni“, istaknuo je gradonačelnik Oršolić.  

„Franjevački samostan i Tolisa, kao mjesto u kojem žive Hrvati, stoljećima je upravo kulturna identitetska, snažna memorija hrvatskoga naroda ovoga kraja, kao i mnogi franjevački samostani u BiH. Drago mi je svjedočiti o snažnoj podršci Vlade Republike Hrvatske ovakvim, ali i drugim projektima. Mi pomoć Hrvatima u BiH dajemo ustrajno već duže vrijeme, a naravno nastavit ćemo i dalje poticati razne programe i projekte koji su u funkciji očuvanja ostanka i opstanka hrvatskog naroda u BiH“, poručio je na svečanosti otvorenja muzeja Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

U samostanu se, pored muzeja, nalaze još arhiv i knjižnica s više od 30 tisuća knjiga iz različitih područja, od kojih najstarija datira iz 1525 godine. Dodatnu vrijednost knjižnici daje i namještaj izrađen od vrlo rijetkog i vrijednog hrasta, abonosa, starog nekoliko tisuća godina. Knjižnica je dostupna za sve zainteresirane čitatelje, koji će uz srdačnu pomoć fratara,  vrlo lako i brzo doći do željenog naslova. Jer, fratri su uvijek bili uz svoj narod i vjerni  čuvari povijesne i kulturne baštine i tradicije ovoga područja.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više