spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju i Odžaku promocije knjiga posavskih autora Franje Matanovića i Ilije...

U Orašju i Odžaku promocije knjiga posavskih autora Franje Matanovića i Ilije Ilića

           

Na književnoj posavskoj sceni svoj pečat stavila su i dvojica autora s područja općine Odžak, Franjo Matanović i Ilija Ilić, koji su tijekom iste večeri promovirali svoja djela oraškoj i odžačkoj čitateljskoj publici. Centar za kulturu Orašje, kao nakladnik, upriličio je u kino dvorani Kulturnog centra „Ivo Gregurević“, promociju zbirke pjesama „Između zida prošlosti i zida budućnosti“ Franje Matanovića iz Donjeg Svilaja. U isto vrijeme, u Odžaku je u Općinskoj vijećnici, novinar Ilija Ilić predstavio svoj književni uradak „Kroz rat i poraće u Bosanskoj Posavini“.

Orašku promociju Matanovićeve zbirke pjesama pratili su istinski ljubitelji lijepe pisane riječi, a knjigu su promovirali novinar i pisac Miro Sirovina i autor Matanović, dok je osvrt na Franjin književni opus napisao Nedjeljko Nedić, ali ga je zbog njegovog sudjelovanja na odžačkoj promociji, pročitala moderatorica večeri prof. Katarina Marošević. „Zbirka pjesama „Između zida prošlosti i zida budućnosti“ svojim elementima podsjeća na Petrarkin „Kanconijer“, a pjesme koje sadrže gotovo su sve ljubavne i posvećene njegovoj najvećoj životnoj ljubavi, stoga se često naziva i Dnevnikom jedne ljubavi“ kazala je nadahnutim riječima prof. Marošević, koja je i pročitala neke od njegovih stihova.  Promotor knjige novinar Miro Sirovina uz ostalo je naveo kako je pjesništvo dio umjetnosti koji se temelji na pojačanom djelovanju na osjećaje i mašti. Obično se misli na nešto lijepo i uzneseno, a upravo takvi osjećaju preplave kada se čitaju Franjini stihovi“, ustvrdio je Sirovina.

rbt

  Ravnateljica Centra za kulturu Orašje Sanja Pejić istaknula je kako je Matanovićeva knjiga, jedna od četiri iz prošle godine kojoj je Centar bi nakladnik. „Radi se o skromnom i nenametljivom pjesniku, ali je ogromna snaga njegovih stihova. Nije mala stvar osvojiti brojne nagrade u Italiji, a upravo je uoči ove promocije na njegovu adresu stigla još jedna iz Riminija kao priznanje za njegove pjesme. Zadovoljni smo kada ovakvim ljudima pružimo priliku i drago mi je što smo prvi promovirali Franjinu knjigu, i našoj domaćoj javnosti učinili dostupnim ove prekrasne stihove dvojezične zbirke“, kazala je ravnateljica Pejić. Zadovoljstvo pročitati pjesme na taljanskom, ali i hrvatskom jeziku, imao je sam autor, koji je vrijedna književna priznanja i talijanski jezik svladao tijekom svog 25-ogodišnjeg boravka u Italiji. Nakon četvrt stoljeća života i rada u toj zemlji, vratio se s obitelji u svoj rodni kraj i danas je, kaže, iznimno sretan čovjek.

„Vratio sam se rodnom kraju nakon 25 godina, jer ovdje se čovjek osjeća najbolje, najopuštenije, diše punim plućima, nema stresa zapada. Žao mi je što se nisam vratio i prije“, kazao je ovaj samozatajni ovisnik o pisanju. „Pisanje mi je potreba, pokušavao sam ostaviti to kao što se ostavljaju razne ovisnosti, ali ipak nisam, to je moj život. Inspiracija dolazi iz nutrine kao životna potreba, a ljubav je moja nit vodilja. Napisao samo više od 50 manjih knjiga zbirki pjesama, koje najčešće predstavljam na književnim susretima, na društvenim mrežama ali i u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu“, skromno govori Matanović, inače član Društva hrvatskih književnika. Ovaj je pjesnik jako cijenjen u talijanskim književnim krugovima, gdje je do sada osvojio brojne nagrade, što mu je, ističe,  poticaj za daljnje stvaranje. Matanović naglašava kako su mu Napulj i Sicilija pjesničke domovine, ali da se od poezije ne živi, nego da on živi za poeziju koja dolazi iz duhovne potrebe. Najavljuje i nove knjige, ali nema puno vremena zbog posla, pa će ljubitelji njegovih pjesama morati biti strpljivi do izlaska nove knjige.  

Književnu večer glazbom su zaokružile Matea Pejić i Ivona Dominković, a nakon oficijelnog dijela uslijedilo je potpisivanje knjiga i neformalno druženje s autorom i organizatorima promocije.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više