spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Muzeju "Vrata Bosne" održana terapijska radionica za članove PUŽ-a

U Muzeju “Vrata Bosne” održana terapijska radionica za članove PUŽ-a

Prvi muzejski terapijski pas u Hrvatskoj, labradorica Bella, u pratnji svoje skrbnice i stručne voditeljice Ive Krolo, muzejske pedagoginje i djelatnice Gradskog muzeja Vinkovci, posjetili su danas Muzej Franjevačkog samostana  „Vrata Bosne“, gdje su održali edukativnu radionicu s članovima Udruge s poteškoćama u razvoju „Put u život“ iz Orašja. Naime, muzej „Vrata Bosne“ sudjeluje u Projektu prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske s Gradskim muzejom Vinkovci, čiji je osnovni cilj opremanje prostorija muzeja za pedagoške radionice. Intencija muzeja je kroz edukativno-kreativne radionica, stvoriti inkluzivno okruženje za posjetitelje svih dobnih skupina, kako bi se svi osjećali jednako prihvaćenim i dobrodošlim. Današnja radionica, pod stručnim vodstvom pedagoginje Krolo, održana je pod nazivom „Upoznaj muzejsku njušku“, na kojoj je sudjelovalo 10 članova PUŽ-a, u pratnji svojih voditelja, učiteljice i volonterke udruge. „Sreća, radost, ushićenje“, zajedničke su emocije sudionika ove radionice, koji su  imali priliku upoznati se i prvi puta družiti s terapijskim psom, tim više što su svi veliki prijatelji životinja.

„Bella sudjeluje na dva načina: u odgojno-obrazovnom dijelu i u terapijskom i on je veliki motivator i znamo da pas u prostoru smiruje, da se mi bolje osjećamo i da nam se uvijek veseli. Danas imamo edukativnu radionicu na kojoj ćemo upoznati Bellu, te ćemo vizualno prikazati kako se osjećamo s Belom. Sudionici ove radionice su jedva čekali da dođu i jako mi je drago što je ovaj muzej kao i muzej Vinkovci rekao DA terapijskom psu“, istaknula je Iva Krolo, Bellina stručna voditeljica, muzejska pedagoginja i djelatnica Gradskog muzeja Vinkovci.   

Jozo Jezerčić, ravnatelj Muzeja „Vrata Bosne“ naglasio je kako je cilj ove prve radionice da se polaznici malo upoznaju s Bellom, dok će druge radionice biti vezane striktno za muzejske predmete gdje će oni pokušati zajedno s Bellom obići muzej, a onda i nacrtati svoje osjećaje odn. iskazati kako doživljavaju muzej.

Ovo je isključivo projekt između Toliškog i Vinkovačkog muzeja, ali Bella sudjeluje u raznim radionicama i putuje Hrvatskom. U Tolisi su je odlično prihvatili svi članovi PUŽ-a. Četveronožna, umiljata, zaigrana labradorica ima posebnu misiju i obučena je za provedbu ART terapije. Bella podiže motivaciju korisnika, bilo da se radi o djetetu ili odrasloj osobi, i pozitivno djeluje na terapijske učinke.

rbt

Đurđica Dominković odmalena je vezana za pse.

„Jako sam vezana za pse. Jako mi je drago što sam danas došla ovdje, što se igram s Bellom, jako je dobra i pitoma. Uz psa osjećaš neku pozitivnu energiju i pas ti je kao drugi prijatelj“, poručila je ova velika ljubiteljica domaćih životinja, koja trenutačno kod kuće ima svoju mezimicu macu Točkicu.

rbt

U Udruzi s poteškoćama u razvoju Orašje do sada nisu imali ovakvih radionica i s velikim zadovoljstvom su prihvatili poziv ravnatelja Jezerčića za sudjelovanje u ovoj radionici. „Bili smo vrlo radosni što smo dobili poziv na ovakav događaj, jer rijetki su događaji ovog tipa u Orašju, ali i u našoj udruzi. Odmah smo organizirali zainteresiranu djecu, malo smo se informirali na ovu temu, njih deset, doveli u muzej kako bi im priuštili ovo posebno terapijsko iskustvo“, kazao je Tarik Agančetović, socijalni radnik, koordinator udruge i voditelj dnevnog boravka PUŽ-a.

Ovo je prva zajednička radionica dvaju muzeja, a projekt sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU iz RH. Ravnatelj Jezerčić kaže kako u budućnosti planira zajedno s Gradskim muzejom Vinkovci, ali i samostalno, organizirati brojne druge radionice za građane svih uzrasta kako bi pokazali i potvrdili da su vrata ova značajne ustanove otvorena za cjelokupnu javnost!   

spot_img

najnoviji članci

istražiti više