spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPredstavljeno idejno rješenje Trga 106 brigade i branitelja HVO Orašje

Predstavljeno idejno rješenje Trga 106 brigade i branitelja HVO Orašje

U Orašju je danas održana javna prezentacija idejnog rješenja Trga 106 brigade i branitelja HVO Orašje, koju je organizirala Gradska uprava Orašja. Ovaj kompleks će se graditi na lokalitetu preko puta crkve bl. Alojzija Stepinca, a u neposrednoj blizini je i zgrada braniteljskih udruga. Na početku prezentacije nazočnima se obratio gradonačelnik Marijan Oršolić te istaknuo kako je uoči prezentacije, upriličeno i predstavljanje projekta u Gradskoj upravi na kojem su upućene i određene primjedbe i sugestije na ovaj projekt, što će biti inkorporirano u Glavni projekt.

Na oko 400 m2 površine nalazit će se zatvoren prostor, koji će biti adekvatan za održavanje različitih povijesnih, edukativnih i zabavno- kulturnih sadržaja. „Krenuli smo u ovaj projekt zajedno s udrugama i moram priznati da su bili revnosniji od mene tražeći veći prostor za ovaj kompleks.  Moj je prijedlog bio 6 000 m2, a udruge su tražile 10 000 m2, što smo i usuglasili i danas imamo idejno rješenje nakon čega ćemo ići i u Glavni projekt“, kazao je gradonačelnik Marijan Oršolić. „Budući je riječ o velikoj investiciji, čija bi gradnja počela na proljeće, uz Gradsku upravu Orašja trebat će i financijska potpora Vlade ŽP i Vlade RH kao i federalnih institucija“, naglasio je gradonačelnik Oršolić, te izrazio uvjerenje da će projekt sigurno biti i realiziran i da će na koncu svi biti zadovoljni.

Zamišljeno je da Trg predstavlja zajedništvo branitelja i cjelokupnog naroda Oraškog kraja. „Smatramo da je ovaj projekt iznimno važan za branitelje s ovoga prostora, jer 106. HVO brigada i prostor Bosanske Posavine na čelu s Gradom Orašjem zaslužuje ovakav impozantan prostor. Na njemu će biti prepoznatljivo Spomen obilježje, s križom visine 14 metara, a park će biti višefunkcionalan sa dječjim igralištima za djecu i mlade obitelji i nadamo se da će prostor biti korišten 365 dana, a ne samo u određene dane obilježavanja obljetnica“, kazao je ministar branitelja ŽP Ilija Mišković i naglasio kako će u sklopu parka biti izgrađen impozantan spomenik sa ispisanim imenima 271-og poginulog branitelja 106. HVO brigade kojeg apsolutno zaslužuje Grad Orašje, građani i ponajprije branitelji koji su dali svoje živote za obranu ovoga prostora“, dodao je ministar Mišković.    

Idejno rješenje Trga 106 brigade HVO i branitelja Orašje uradila je tvrtka DUH – dizajn urbane hortikulture iz Zagreba, kojega je predstavio autorski tim Ivan Valek, Ana Jurišić i Tanja Udovč. Gdin. Valek je naglasio kako je ovo zapravo radni sastanak te pozvao nazočne da daju svoje primjedbe, prijedloge i sugestije kako bi to idejno rješenje završili u skladu s vizijama predlagača i uradili konačni Glavni projekt. Događaj je pobudio veliko zanimanje javnosti, posebice Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Nisu izostale ni reakcije na idejno rješenje, pa su građani uputili i nekih 10-ak sugestija i prijedloga, koji će biti analizirani, nakon čega će se upriličiti još jedan sastanak u Gradskom poglavarstvu Orašja, te će se na koncu pristupiti i izradi Glavnog projekta.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više