spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Gradu Orašju obilježen Dan bijelih traka

U Gradu Orašju obilježen Dan bijelih traka

Orašje i njegovi građani i ove su se godine pridružili brojnim gradovima i sredinama u BiH i svijetu, kako bi obilježili Dan bijelih traka, u znak  sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Skupina od 30-ak građana okupila se u gradskom parku u Orašju kako bi iskazali poštovanje svim žrtvama rata u Prijedoru i s bijelim trakama na rukavima, krenuli  prema nasipu, pa do Treće ulice i nazad u park.

Amela Jahić, jedna od inicijatorica ovoga događaja kazala je kako su ovom šetnjom  željeli odati počast Prijedoru i nevinim žrtvama Prijedora, jer BiH nije samo Prijedor, Srebrenica, Tuzla, Sarajevo. –„Bosna i Hercegovina je svaki grad i svatko od nas mora osjećati bol, koju osjeća svaka žena čije je dijete poginulo ili umrlo, kao i svaka silovana žena. Trebamo suosjećati s ljudima bez obzira na ime, naciju i boju kože ili rase. Okupili smo se da pokažemo da nismo i da ne smijemo zaboraviti. Svake godine ćemo se okupiti da pokažemo da nam je stalo,  da sve ono što je bilo, nije bilo uzalud, da ti nevini ljudi nisu poginuli i ubijeni uzalud, a ubijeni su samo zato što su se drugačije zvali“, naglasila je Jahić i dodala, -„Ovo je druga godina kako Orašje obilježava Dan bijelih traka, a  žene su organizatorice, jer one najviše osjećaju tu bol i nastojimo da to ne zaboravimo. U Prijedoru i danas nisu mogli šetati, ponovno ugrožavaju nesrpsko stanovništvo, a mi na bilo koji način trebamo iskazati svoje poštovanje- bijelom trakom, šetnjom ili bilo čime i na taj način poručiti Prijedorčanima da nisu zaboravljeni“, poručila je Amela Jahić.  

„Vrlo je važno da se iz godine u godinu sve veći broj gradova uključuje u obilježavanje Dana bijelih traka. Ovo je vrlo važna činjenica i nauk da se sjećamo teških stradanja u agresiji na našu zemlju i ovo je simboličan način da odamo počast svim žrtvama Prijedora“, poručio je oraški imam Redžo ef. Sivić. Na kraju dodajmo kako je danas zastupnik u Skupštini ŽP prof. Mehmed Memišević uputio inicijativu Skupštini ŽP da se na prigodan način u  ovom zakonodavnom tijelu obilježi Dan bijelih traka!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više