spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 29. sjednica Skupštine ŽP, usvojen Nacrt zakona o imovini ŽP

Održana 29. sjednica Skupštine ŽP, usvojen Nacrt zakona o imovini ŽP

Skupština Županije Posavske jučer je u Domaljevcu održala svoju redovitu 29. sjednicu, a umjesto predviđenih šest, pred zastupnicima se našao dnevni red od ukupno pet točaka. Druga točka: Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Statut Zavoda za javno zdravstvo ŽP, radi dorade je povučena sa dnevnog reda, a svih pet preostalih je usvojeno gotovo jednoglasno. Potporu zastupnika dobio je Nacrt zakona o imovini ŽP kojim se regulira i uređuje upravljanje  i raspolaganje imovinom, način upravljanja općim i javnim dobrima, vođenje evidencije i nadzor nad raspolaganjem imovinom županije. Imovinom upravlja i raspolaže Skupština ŽP, a Vlada ŽP može raspolagati imovinom u okviru ovlaštenja koja joj prenese Skupština. Nacrt Zakona u roku 30 ide u Javnu raspravu, a Propisi za provođenje Zakona donijet će se u roku 60 dana od dana stupanja na snagu. –„Federacija BiH nije donijela Zakon kojim regulira predmetnu oblast, čime je ostavljena mogućnost Županiji, da u skladu sa Ustavom, donese propis kojim regulira predmetnu oblast“, istaknuo je Pero Radić, ministar pravosuđa i uprave ŽP. 

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu Neovisnog odbora za izbor i reviziju za 2021.godinu i to je prva godina mandatnog perioda Neovisnog odbora za izbor i reviziju ravnatelja policije MUP-a ŽP u ovom sastavu. Neovisni odbor je  na sjednicama sugerirao ravnatelju policije na određene probleme kao što su: Problem dostupnosti narkotika na području ŽP, prosjačenje i prostitucija, upravljanje migrantskom krizom, problem učestalih verbalnih i fizičkih napada na policijske službenike, kontrola maloljetnih osoba u kladionicama i druge. Zastupnici su primili k znanju Izvješće o radu Agencije za privatizaciju u ŽP za 2021. godinu i Program rada i financijsko izvješće Službe za upošljavanje ŽP za proteklu godinu.

Na press konferenciji nakon zasjedanja Skupštine ŽP u izjavi za medije predsjednik Skupštine Blaž Župarić je naglasio kako je prihvaćen Nacrt zakona o imovini ŽP koji će ići u javnu raspravu u trajanju od 30 dana i vrlo brzo bi se mogao naći u formi prijedloga na jednoj od narednih sjednica Skupštine ŽP. –„Radi se o zakonu koji je vrlo važan za područje ŽP zbog reguliranja pokretne i nepokretne imovine u našoj županiji, izradile bi se evidencije i zadužili oni koji trebaju da brinu o imovini ŽP. Zastupnici su uglavnom zadovoljni radom ravnatelja policije i općenito policije nakon što im je predstavljeno Izvješće o radu neovisnog odbora za izbor i reviziju za 2021. godinu. Imali smo Izvješće o radu i financijskom poslovanju Službe za upošljavanje koja je u prošloj godini imala koristan rad, stvorila je sigurnost u vremenu pandemije, za poslodavce i za one koji se nalaze na tržištu rada. Također su iskoristili sve programe s federalne razine od Federalnog zavoda za upošljavanje, pomoću kojih je potpomognuto oko 250 osoba. Raspravljali smo također o Izvješću o radu Agencije za privatizaciju te problematici privatizacije“, naglasio je Blaž Župarić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više