spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Domaljevcu održana XXV. "Tkanica", smotra izvornog narodnog stvaralaštva

U Domaljevcu održana XXV. “Tkanica”, smotra izvornog narodnog stvaralaštva

Čak ni ovogodišnje olujno nevrijeme nije uspjelo prekinuti dvaipol desetljeća dugu folklornu tradiciju domaljevačkog kraja, Smotru izvornog narodnog stvaralaštva „Domaljevačka tkanica“. Općina Domaljevac Šamac nije dozvolila da se tradicija prekine pa je samo preselila za kraj godine, kada i Domaljevac udvostruči broj svojih mještana, jer dijaspora ne propušta blagdane provesti u rodnome kraju. U dvorani Hrvatskog doma u Domaljevcu  održana 25. po redu folklorna manifestacija na kojoj se u prekrasnu Domaljevačku tkanicu pjesmom i kolom uvezalo preko 200 folkloraša sa desne i lijeve obale rijeke Save, iz Bosanske i Slavonske Posavine.

Pokrovitelj manifestacije je općina Domaljevac Šamac načelnik Stjepan Piljić sve je pozdravio, a osobito brojnu dijasporu.-Jako je važno u ovo današnje vrijeme globalizacije čuvati svoju tradiciju, običaje, kulturu, a to možemo upravo kroz ovakve manifestacije. Drago mi je što je i ove godine došlo dosta dijaspore jer smo zapravo smo jedna cjelina koja nije potpuna jedni bez drugih, kazao je načelnik Piljić. Lijepo je bilo vidjeti različite tradicije koje spaja jedna ljubav prema folklornoj baštini. Ples i glazba odzvanjali su dvoranom pa i trgom kroz koncert koji je pokazao svu ljepotu pjesme i kola kao dio tradicije mjesta iz kojih su stigli folkloraši.

Ljubav prema izvornoj folklornoj baštini u Posavini nema dobne granice pa su u prekrasnim posavskim nošnjama najbrojniji bili domaćini iz HKUD-a Mladost Domaljevca i nešto stariji folkloraši iz Slavonije. Domaćini HOK Mladost Domaljevac otvorio je posavskim izvornim kolom najmlađih folkloraša kako bi pokazali da mladost nastavlja tamo gdje je HKUD Mladost davne 1926.g. započeo lijepu folklornu priču čuvanja kulturne baštine svojega kraja. Predstavili su se izvornim spletom posavskih pjesmama i posavsko kolo uz violinu i šargiju.                                       

-Tradicija je važna ovome posavskom kraju. Organizirano smotru izvornog narodnog stvaralaštva sa radošću jer volimo tradiciju, promičemo kulturu posavskoga kraja. Bavimo se isključivo izvornim folklorom i izvidimo izvorne običaje, pjesme i plesove. Imamo aktivnih oko 30-tak folkloraša koji nose vrlo vrijedne nošnje svojih baka, ili eventualno su njihove obnovljene nošnje koje su stare i do 150 godina. U našem KUD-u ima dosta mladih što znači da volimo tradiciju i njegujemo je kako bi ostala za generacije koje dolaze i to u originalnoj izvedbi i napjevima i nošnjom, ističe predsjednik i koreograf HKUD-a Mladost Domaljevac, Anto Đukić.

Vesele Domaljevčanke Luca Adamčević i Marica Đukić daju poseban obol domaljevačkom KUD-u zbog svojeg specifičnog pjevanja kojeg su zadržale na najbolji izvorni način kako se nekada pjevalo u tom dijelu Posavine.-Mi zajedno pjevamo već 40-tak godina, ističe Marica , a Luca kaže kako im to pričinjava veliku radost.-Ostavimo sve poslove i kada zapjevamo sav umor nestane. Moj muž, Marica i ja uvijek smo tu kada treba pjesma Posavini, kaže Luca.

Osim domaćina iz Županije Posavske nastupilo je KUD Napredak iz Odžaka koji su se predstavili posavskim kolom iz svojeg odžačkog kraja. Lucija Filipović ponosna je na društvo, njihovo okupljanje, rad, veliki broj nastupa u svojoj općini ali i izvan Posavine.-Mladi su u Odžaku zainteresirani za rad u KUD-u i njih je naviše, tvrdi Lucija, a Anđelka Kovačević ističe dobru suradnju sa društvom iz Domaljevca. Iz Hrvatske predstavila su se dva društva. Društvo „Đenka“ Đurići iz Drenovaca prvi je puta na domaljevačkoj smotri ali poručuju, domaćini su predobri pa će se vratiti sigurno jer mladi se vole družiti, kaže Ana Varešanin. Izveli su spletove slavonskih kola i napjeva.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više