spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPeta godišnjica smrti Ive Gregurevića

Peta godišnjica smrti Ive Gregurevića

Navršilo se pet godina od smrti Ive Gregurevića jednog od najpoznatijih hrvatskih glumaca, vrhunskog umjetnika, velikog čovjeka i prijatelja koji je volio neizmjernom ljubavlju svoj rodni kraj i uvijek se ponosio svojom Posavinom, Orašjem i svojim rodnim mjestom Donjom Mahalom. Bolno je u Posavini odjeknula vijest o smrti jedne od legendi hrvatskog glumišta. Ivo Gregurević iza sebe ima gotovo stotinu filmova, 20-ak TV serija i više desetaka kazališnih predstava. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a  debitirao je 1977. godine u filmu ‘Ne naginji se van’, glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj, karakterističnom za njegov glumački profil. U svojem rodnom kraju Ivo je pokrenuo filmski festival koji je zabilježio čak 28 godina trajanja i predstavlja najstariji festival revijalnog karaktera u BiH. Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” u Orašju najljepši su spomenik proslavljenom glumcu. Oraška filmska smotra magičnom privlačnošću mami Ivine kolege i prijatelje, ljubitelje filma.

S ciljem očuvanja trajne uspomene na posavsku glumačku legendu i u povodu obilježavanja prve obljetnice smrti velikana hrvatskog glumišta, početkom 2020. godine Udruga „Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević“ Orašje organizirala je na groblju Karaula postavljanje biste na njegovu grobu. Umjetničko djelo je rad akademskog kipara Ante Jurkića iz Tramošnice, koji je tvorcu oraškog filmskog festivala uradio i spomenik u prirodnoj veličini, postavljen u sklopu programa 24. manifestacije Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u parku u Orašju.

Također u prvim danima 2020. godine premijerno je prikazan dokumentarni film ‘Prvi do srca – Ivo Gregurević’, u režiji Branka Schmidta, a ujedno je obilježena i prva godišnjica smrti velikana hrvatskog glumišta.

U Hrvatskoj je 2022. godine objavljena impozantna monografija koja donosi presjek bogate karijere Ive Gregurevića, jednog od najboljih glumaca sa balkanskih prostora. U monografiji „Ivo Gregurević“ je presjek njegove velike i šarolike glumačke karijere u kojoj je odigrao 196 uloga – 36 u kazalištu, 116 na filmovima, 38 u televizijskim serijama i 6 u radio dramama. Posljednje počivalište Ive Gregurevića je groblje Karaula u Donjoj Mahali, gdje je sahranjen 8. siječnja 2019. godine. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više