spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Domaljevcu održan 5. turnir u Prstenu koji je okupio 38 ekipa

U Domaljevcu održan 5. turnir u Prstenu koji je okupio 38 ekipa

Uz brojne tradicijske običaje u ove zimske dane, u našim mjestima se najčešće spominju pokladni karnevali, maskenbali, karnevalske povorke pod maskama i brojne druge zabave. Jedna od njih je svakako igra Prstena, koja tradicionalno započinje nakon svinjokolja, te proslave blagdana Božića i Nove godine. Nebitno jeste li prstendžija ili ljubitelj i poklonik ove stare igre, svi pronađu svoje razloge da dođu na turnire koji se organiziraju u cijeloj Posavini! Domaćin se uvijek potrudi da za sve sudionike, kao i one koji će ih podržavati, organizira zajedničku večeru i izvornu muziku uživo, a za pobjednika slijedi vrijedna novčana nagrada kao i za drugo i treće mjesto.

Tako je bilo i proteklog vikenda u Domaljevcu, gdje je odigran jedan od najvećih turnira u prstenu. U dvorani HKC-a je odigran peti po redu Memorijalni turnir u tradicijskoj igri prstena pod nazivom „Marijan Leovac Garac“ u organizaciji HOK Magic Ice Domaljevac i HNK Mladost Domaljevac. Na ovogodišnjem turniru je sudjelovalo 38 ekipa, od toga je najveći broj iz Domaljevca, čak šest ekipa stiglo je iz Srebrenika, bile su i prstendžije iz Žepča, a nisu izostali ni zaljubljenici prstena iz Tolise, Vidovica, Oštre Luke, Grebnica, Odžaka, Modriče, Garevca i drugih mjesta. Svaka ekipa je brojala do pet igrača, a kada se tome doda i do 150 posjetitelja, to je bilo doista veliko dvodnevno okupljanje.

–„Prije šest godina na jednom druženju došli smo na ideju da organiziramo veliki turnir u prstenu i odlučili ga nazvati po našem preminulom prijatelju Marijanu Leovcu Garcu, velikom zaljubljeniku ove tradicijske igre. Organizacije su se prihvatila naša dva sportska kolektiva, nogometni i odbojkaški klub, a dio koji se uprihodi od prodaje pića, kada se pokriju svi troškovi, usmjeravamo kao potporu ovim klubovima. Kroz pet godina, turnir u prstenu u Domaljevcu postao je najveći, ne samo u Posavini, nego i u BiH“, ističe jedan od inicijatora organiziranja turnira Slavko Matić.

Plasman u finale izborile su dvije najbolje ekipe iz Garevca i Srebrenika. Zanimljivo je da su prstendžije na kraju podijelili vrijedne novčane nagrade. Obadvije ekipe su se složile da im je dojadilo cijelu noć klečati, skrivati i tražiti prsten, pa su dogovorom podijelili prvu i drugu novčanu nagradu. Turnir je protekao sa svim obilježjima posavske tradicije, uz zvuke šargije i violine, te izvorne pjesme „Veselih Domaljevčanki“ Luce i Marice i na trpezi domaljevačke sarme.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više