spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiKonzulat Republike Hrvatske u Orašju, po broju izdanih dokumenata, opravdao svoje otvorenje

Konzulat Republike Hrvatske u Orašju, po broju izdanih dokumenata, opravdao svoje otvorenje

Od srpnja 2023.godine u Orašju djeluje Konzulat Republike Hrvatske, koji je u prvih šest mjeseci rada izdao blizu 700 putovnica, što apsolutno opravdava njegovo otvorenje u ovom dijelu BIH. Uz Županiju Posavsku, Konzulat obuhvaća i Brčko Distrikt te većinu gradova koja su ranije bila u nadležnosti Generalnog Konzulata u Tuzli, kao i Derventu i Doboj, koji su ranije pripadali Konzulatu u Banjoj Luci odn. Veleposlanstvu RH u Sarajevu. Dnevno se u Konzulat obrati u prosjeku 20-ak stranaka, s različitim upitima. Konzul gerant Jadranka Modrić, voditeljica Konzulata Orašje ističe kako je najviše zahtjeva za putovnice na čiju izradu se čeka oko mjesec dana, a puno je upita bilo i za osobne iskaznice. Za sada se ne izrađuju hrvatske osobne iskaznice pa se za njihovo izdavanje mora ići u RH, u policiju, a također nema ni brzih putovnica. Građani se obraćaju i s upitima za državljanstvo, za upis djece u Knjigu rođenih i u državljanstvo.

Konzulat u Orašju radi sa strankama od utorka do petka od 9:00-12:00, a srijedom i od 14:00-16:00, dok jednom mjesečno provodi konzularne dane u Odžaku i Derventi. Ovdašnji stanovnici su jako zadovoljni, tim više što djelatnici Konzulata dolaze i na kućnu adresu tamo gdje je potrebno. „Zadovoljni smo i drago nam je da ima ljudi. Očekujemo još jednog djelatnika uskoro i mislim da ćemo moći funkcionirati normalno kao što smo i dosad, jer se trudimo zaista izaći svima ususret. Izlazimo i na teren, ako se radi o nekakvoj osobi koja je nemoćna, koja ne može doći, vrlo rado ćemo izaći i pomoći ljudima“, naglasila je konzul gerant Modrić.

Otvorenje Konzulata je dočekano s velikim odobravanjem, a njegovi djelatnici jako dobro prihvaćeni i kod građana, i kod institucija. „Lijepo smo primljeni, moram zahvaliti i Županiji i Gradu Orašju, koji su bili stalno na pomoći, bilo je tu puno posla oko adaptacije i otvaranja i zaista su nam uvijek na pomoći“, kazala je voditeljica Konzulata RH u Orašju te dodala da na ovom području ima još puno Hrvata koji nisu ostvarili svoje pravo i dobili hrvatsko državljanstvo. Zahvaljujući ovom Konzulatu i agilnosti njegovih djelatnika, građani će sasvim sigurno lakše i brže doći do potrebnih dokumenata.

Osim na izdavanju hrvatskih dokumenata, Konzulat u Orašju će biti na dispoziciji građanima i na izborima u RH. „Po našem Zakonu samo državljani RH mogu glasati u sjedištima diplomatskih misija. Znači, do sada su ovdašnji birači morali ići u Tuzlu i mislim da će to biti velika stvar da ne moraju putovati u Tuzlu, nego da svoju građansku dužnost mogu obaviti ovdje u Orašju“, poručila je konzul gerant Jadranka Modrić, voditeljica Konzulata u Orašju. Građanima je za potrebne informacije na dispoziciji telefon +387 31 744 333.

Konzularni dani u Derventi:

• drugi ponedjeljak u mjesecu 10:00-13:00 (u prostorijama HKD Napredak, Kralja Petra I. 31, Derventa)

Konzularni dani u Odžaku:

• treći ponedjeljak u mjesecu 10:00 -13:00 (u prostorijama HVIDR-e, Trg BiH bb, Odžak)

spot_img

najnoviji članci

istražiti više