spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSvjetski dan potrošača 15.ožujak

Svjetski dan potrošača 15.ožujak

Svjetski je dan potrošača, a Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH poručuje kako je to još jedna prilika podsjetiti kako je informirani potrošač, educiran ujedno i zaštićen potrošač.  Zakon o zaštiti potrošača u BiH na snazi je već 15 godina. Potrošači, kao ranjiva društvena skupina, mogu se najbolje informirati o svojim pravima na internet stranici Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, kao i kontaktiranjem institucije putem telefona ili elektronske pošte. Značajnu ulogu u podizanju svijesti i nivoa znanja potrošača imaju također lokalna udruženja za zaštitu potrošača i mediji, gdje medijska prisutnost u ovoj problematici pomaže informiranju potrošača o njihovim konkretnim pravima, načinima podnošenja žalbi i mogućnostima ostvarivanja svojih prava.

Potrošači se u podjednakim uvjetima žale u tri glavne oblasti, a to su: kupnja i servisiranje (garancija) tehničke robe, usluge od općeg ekonomskog interesa (isporuka grijanja, električne energije, vodoopskrba, odvoz smeća) kao i telekomunikacijski sektor. Za sve navedene žalbe potrošači se trebaju obratiti Instituciji ombudsmana, resornim ministarstvima entiteta, inspekcijama i nevladinim udrugama za zaštitu potrošača. U slučaju da potrošač ima žalbu na proizvod ili uslugu kupljenju-pruženu kod trgovca, nakon inicijalnog podnošenja usmene primjedbe trgovcu i nemogućnosti rješavanja, potrebno je da se potrošač pismeno obrati trgovcu, kao dokaz žalbe u daljnjem postupku i ako trgovac i dalje ne rješava žalbu na način koji zadovoljava potrošača, potrebno je obratiti se ili Instituciji ombudsmana ili mjerodavnoj inspekciji županije ili entiteta. Tijekom prošle godine ova je institucija zaprimila više od 1.200 žalbi potrošača, slično kao i godinu ranije.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana potrošača, u petak 17.03.2023.g. u Odžaku će biti održana Izvještajno-izborna Skupština Udruženja građana ŽP „Klub potrošača“ Odžak.  Na dnevnom redu će biti Informacija o radu udruženja i financijsko izvješće za prošlu, te Plan rada za ovu godinu. Jedna od točaka dnevnog reda je i Izbor novog Izvršnog i Nadzornog odbora udruženja za iduće četiri godine.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više