spot_img
19 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSvečano otvoreni 28. Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević

Svečano otvoreni 28. Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto otvorila je u subotu navečer 28. Dane hrvatskog filma Ivo Gregurević, najveći kulturni događaj na ovome prostoru. Večer je bila u znaku svečane akademije posvećene ocu festivala Ivi Gregureviću, koji je ostavio neizbrisivi trag na polju filma i kulture općenito.

Brojni visoki dužnosnici iz BiH, svih razina vlasti i uvijek dragi gosti iz Hrvatske, uz neizostavnu glumačku i redateljsku ekipu, stigli su i ove godine na oraški festival koji svake godine na otvorenju, u organizacijskom i kulturno-umjetničkom smislu, ide stepenicu više. Predsjedateljica Krišto je naglasila kako su Dani hrvatskog filma u Orašju mjesto susreta, umjetničke inovacije i kulturne raznolikosti gdje, u srcu Posavine, ljubitelji sedme umjetnosti iz cijele regije imaju priliku doživjeti čarobnu atmosferu filmskog festivala koji ističe bogatstvo kreativnosti i raznolikosti filmske industrije. -„Činjenica da je riječ o 28. po redu Danima hrvatskog filma, govori u prilog tome da se radi o kulturnoj manifestaciji koja ima bogatu i dugu tradiciju i koja je kroz svoje sadržaje učinila Orašje i Posavinu prepoznatljivim mjestom u BiH za sve njene goste i posjetitelje“, kazala je uz ostalo predsjedateljica Krišto.

Prigodne riječi na otvorenju festivala uputili su i posebni izaslanik predsjednika Vlade RH državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, ravnatelj Hrvatske Matice iseljenika, koja je 28. godina uz ovaj festival, Mijo Marić, ministrica kulture i športa F BiH Sanja Vlaisavljević i naravno u ime organizatora Iljo Benković, predsjednik Udruge filmski festival Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević. Na koncu se obratio i ovogodišnji dobitnik priznanja za  doprinos u stvaranju hrvatskog filma, glumac i redatelj Darko Milas, kojemu je uručena skulptura Ive Gregurevića u aluminiju, rad akademskog kipara Ante Jurkića.  

Vrhunski kulturno-umjetnički program, pod voditeljskom palicom Sandre Lončarić i Duška Modrinića, upotpunili su baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo s opernom divom primadonom Aidom Čorbadžić, te gudački kvartet Mostarske filharmonije pod ravnanjem Snježane Zovko, a po tradiciji upriličen je i spektakularni vatromet. Građani koji nisu bili na otvorenju, mogli su cijeli program pratiti u televizijskom prijenosu RTV Herceg Bosne. Ovogodišnji 28. Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević donosi ukupno 11 filmskih ostvarenja, osam za odrasle  tri iz dječjeg programa, koji počinje sutra, a festival traje do nedjelje 3. rujna. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više