spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOrašje dobilo multifunkcionalnu dvoranu vrijednu blizu milijun maraka

Orašje dobilo multifunkcionalnu dvoranu vrijednu blizu milijun maraka

Gotovo šest desetljeća Orašje ima dvoranu u kojoj se održavaju svi važni kulturni, društveni i drugi događaji iz javnog života ove lokalne zajednice, a s obzirom na godine i bogatu prošlost, načeo ju je zub vremena i bili su nužni radikalni potezi. Najprije se krenulo s vanjskim izgledom i uređenjem, a potom je započeo i obiman posao uređenje enterijera. Grad Orašje radio je više od godinu dana na projektu obnove kino dvorane, koja je nakon otvorenja 1964.godine prvi puta renovirana iz temelja. Zahvaljujući potpori Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Hrvatske i Vlade Županije Posavske te vlastitih sredstava Grada Orašja, uređena je respektabilna dvorana u čiju obnovu je utrošeno blizu milijun KM.

Polovica novca, 50% sredstava utrošeno je na građevinski dio obnove, 30% na opremu, a 20% na ostale troškove. Sada je to Kulturni centar Ivo Gregurević Orašje modernog izgleda i s audio-tehničkom opremom koja zadovoljava sve europske standarde. Dvorana je opremljena najsuvremenijom opremom za prikazivanje filmova, instalirana je i suvremena kazališna rasvjeta, ima 222 stolice uvezene iz Španjolske, a tehnički je osposobljena i za kazališne predstave. Adekvatna rasvjeta i zvuk, omogućit će da umjetnički sadržaji, ali i sve svečanosti koje će ovdje biti održavane imaju ambijent kakvo zaslužuje Orašje i njegovi stanovnici.

Svečanost službenog otvorenja Kulturnog centra Ivo Gregurević Orašje, u sklopu kojeg je i kino dvorana u kojoj je Gregurević gledao svoje prve filmove i zaljubio se u filmsku umjetnost, upriličena je uoči otvorenja ovogodišnjeg filmskog festivala, u subotu navečer. Na prigodnoj svečanosti, u nazočnosti visokih gostiju iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, presijecanjem vrpce dvoranu su otvorili gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, predsjednik Gradskog vijeća Orašje Stanko Vincetić i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović.

„Orašje je centar Županije Posavske, a jedan grad koji želi biti županijsko središte sigurno ne može opstati niti može funkcionirati ako ne ispunjava sve uvjete, ne samo u gospodarstvu i socijalnom segmentu, nego i u kulturološkom. Orašje, između ostalog, mora imati i jednu dvoranu koja je respektabilna i koja može predstavljati županiju i naše ljude. Smatram ako drugi veći gradovi imaju dobre dvorane, a imaju i Sarajevo i Banja Luka i Mostar, nema razloga da nema i Orašje“, kazao je gradonačelnik Marijan Oršolić, koji je osobno svakodnevno nadgledao tijek radova i s ponosom otvorio ovaj impozantni objekt.   

Predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BIH Dragan Čović je uz ostalo naglasio kako se Ivino ime na poseban način veže uz ovaj objekt. „Kulturni centar treba biti primjer za sve druge nove investicije i ono što želimo raditi u Posavini, ne samo u kulturnom dijelu, nego i sve druge kojima želimo promijeniti ovaj kraj, na najvišoj razini ponude koju će ti objekti nuditi“, kazao je Čović.

„Izazov raditi ovaj objekt je bio zaista veliki, jer se radi o starijoj gradnji i do sada prostor nije nikada obnavljan, osim tekućeg održavanja. Trebalo je kompletno riješiti sve instalacije, objekt u građevinskom smislu je bio zahtjeva, kao i sam enterijer koji je zahtijevao da bude u skladu s današnjim modernim standardima, zahtjevima i potrebama građana i ove sredine. Objekt je opremljen s najboljom sofisticiranom audio i video opremom, kojom su opremljena i moderni CineStar-ovi diljem svijeta. Interijer je urađen s drvenim oblogama da bi se dobio zvučni efekt i izolacija koja je potrebna ovakvim prostorima prilikom puštanja kinematografskih programa. Kod izbora namještaja težilo se da to bude namještaj koji će služiti za više namjena, jer je ovo višenamjenska dvorana koja mora zadovoljiti više zahtjeva i više kriterija, tako da se vodilo računa o svim detaljima da svaki ugrađeni element bude prvenstveno funkcionalan, siguran, ali i vizualno prihvatljiv.“, naglasila je voditeljica Projekta obnove kino dvorane Janja Nedić.

Angažirani arhitekti radili su na projektnim rješenjima interijera uključujući i predvorje u kojeg su inkorporirani prvi projektori iz Kino dvorane, obnovljeni i montirani, u čijoj pozadini su isječci Ivinih fotografija iz filmova u kojima je glumio. Na zidovima su pomno birane fotografije s motivima posavskih narodnih nošnji. Vodilo se računa o svakom detalju kako bi ovaj projekt i u funkcionalnom i u estetskom smislu bio perfektan.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više