spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSkup nezadovoljstva zdravstvenih djelatnika u ŽP. Novi pregovori između sindikata i resornog...

Skup nezadovoljstva zdravstvenih djelatnika u ŽP. Novi pregovori između sindikata i resornog ministarstva 11.01.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu ŽP, danas je u 10 sati okupio svojih stotinjak članova ispred Županijske bolnice u Orašju, te pozvao članstvo na iskazivanje nezadovoljstva i u drugim zdravstvenim ustanovama u ŽP. Odluku o tome donijelo je Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ŽP, koncem prošle godine, a današnjim izlaskom u trajanju od 15 minuta, članovi sindikata su iskazali nezadovoljstvo dinamikom pregovora oko izmjena kolektivnog ugovora, koji je istekao 31. 12. 2023.godine.

Predsjednica Margita Živković Ivanović ističe kako su još 23. listopada prošle godine predali svoje zahtjeve Ministarstvu zdravstva i socijalne politike ŽP za izmjenu važećeg Kolektivnog ugovora. –„Nezadovoljni smo dinamikom pregovora i nedostatkom volje sa druge strane, jer po svim našim statistikama, uposlenici u zdravstvu u ŽP, najslabije su plaćeni u zdravstvu Federacije BiH. Također, po našim usporedbama, najslabije smo plaćeni od svih uposlenika s jednakom stručnom spremom u našoj županiji koji su proračunski korisnici. Uz sve navedeno, jedini u ŽP imamo radno vrijeme od 37,5 sati tjedno, dok je kod svih drugih 40 sati“, kazala je Margita i naglasila. –„Uposlenici su ogorčeni jer su prošle i pretprošle godine, obzirom na troškove života, svim korisnicima Proračuna ŽP podignute plaće, izuzev našeg sektora. To je i razlog sve više odlazaka, kako liječnika, tako i drugog medicinskog i nemedicinskog  kadra u zemlje EU“, ustvrdila je Margita Živković Ivanović.

Ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi ŽP Damir Živković, u izjavi za medije istaknuo je kako nije bilo potrebe za današnjim okupljanjem zdravstvenih djelatnika. Kolektivni ugovor za zdravstvo istekao je 31.12. prošle godine, ističe ministar Živković, ali uz mogućnost primjene još tri mjeseca. –„Održana su dva sastanka, a na drugom je ponuđeno povećanje satnice za 10 posto, uz povećanje koeficijenta liječnicima za 0,3. Mi nastavljamo pregovore, treći sastanak je zakazan za četvrtak 11. siječnja i vjerujem da ćemo ih okončati do kraja mjeseca, na obostrano zadovoljstvo“, poručio je ministar Živković i složio se sa konstatacijom predsjednice sindikata da je zdravstvo u ŽP pri dnu sa plaćama. –„Vlada ŽP se opredijelila da treba povećati plaće svim djelatnicima u zdravstvu, naravno u mjeri koliko nam omogući proračun Zavoda zdravstvenog osiguranja i Vlade ŽP. Pregovori se nastavljaju i vjerujem kako ćemo se dogovoriti oko novog kolektivnog ugovora“, poručio je ministar zdravstva i socijalne politike ŽP, Damir Živković.

Na drugoj strani, u sindikatu navode da, ukoliko članstvu bude ponuđeno nešto za njih neprihvatljivo, krenut će najprije sa štrajkom upozorenja, a nakon toga štrajk ili generalni štrajk, ovisno što će članstvo izabrati. –„Mi ćemo definitivno biti uporni u svojim namjerama i za sada neće biti ograničenja u radu s pacijentima. Ukoliko budemo organizirali štrajk, u skladu sa zakonom obavijestit ćemo sve nadređene“, poručila je u izjavi za medije Margita Živković Ivanović, predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ŽP.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više