spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti„Ratnim stazama, na spomen, na čast, Marš Orašje – Vidovice“

„Ratnim stazama, na spomen, na čast, Marš Orašje – Vidovice“

Mjesna zajednica Orašje i ove se godine prisjetila svojih poginulih branitelja, kao i svih poginulih na ovome području, odajući im dužni pijetet kroz tradicionalni projekt  „Ratnim stazama, na spomen, na čast, Marš Orašje – Vidovice“, koji je održan u nedjelju 28. travnja. Potporu realizaciji ovome projektu dali su Grad Orašje, Vlada ŽP i Medžlis Islamske zajednice Orašje, a ove je godine okupio 80-ak sudionika među kojima je, uz bivše branitelje, bilo najviše djece i mladih.

Ovakva slika jamči da sjećanje na poginule branitelje neće i ne smije izblijediti i da će ovaj projekt živjeti i u budućnosti. Ovim događajem podsjeća se na početak agresije na BiH, i na zbivanja na području Orašja. Riječ je o ratnim stazama kojima su svakodnevno, pod kišom neprijateljskih granata hrabro koračali naši branitelji i po cijenu svojih života branili i obranili su ovaj, nikad pokoreni prostor i njima u čast ovaj je projekt.

Sudionici Marša Orašje-Vidovice najprije su se poklonili šehidima kod Spomen obilježja u gradskom parku, gdje su položili cvijeće, a nakon toga se naspom uputili u Vidovice. Na tom putu, na pojedinim lokacijama, održan je i povijesni sat na kojem su prezentirani ratni događaji i teški trenutci, koji su braniteljima trajno utkani u sjećanje.

Po dolasku na odredište sudionici marša mira položili su cvijeće i na grob branitelja Ibrahima Ćolića iz Orašja, te kod središnjeg Spomen obilježja u Vidovicama. Tamo su ih dočekali Vidovljani, na čelu s predsjednikom Mjesne zajednice Krešimirom Matanovićem, te su se skupa poklonili svim žrtvama stradalim na istočnom dijelu oraške bojišnice. Nakon kraćeg odmora i okrjepe, sudionici Marša Orašje-Vidovice vratili su se u Orašje, a u Draganovcima su imali zajednički ručak- tradicionalni grah!    

   

spot_img

najnoviji članci

istražiti više