spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiRadovi u voćnjaku na području Županije Posavske

Radovi u voćnjaku na području Županije Posavske

Na području Županije Posavske završena je berba voća, te se preporučava proizvođačima da se krene s pripremom voćnjaka za narednu godinu. Vrlo važno je sakupiti otpalo lišće, „mumificirane“ plodove koji su ostali ispod voćke i ukloniti stare, polomljene grane. Nakon prikupljanja, biljne dijelove je potrebno iznijeti iz voćnjaka i spaliti, zato što se na taj način smanjuje infektivni potencijal patogena za narednu godinu.

Idealno je vrijeme da proizvođači obave i zimsku rezidbu voća, zato što kreće period mirovanja vegetacije i stabla su manje izložena stresu. Rezidbom se omogućuje da svaka grana dobije svoj prostor, osigurava se dobra osunčanost svih grana bez zasjenjivanja i dobra prozračnost krošnje. Rezidbom treba ukloniti sa stabla sve suhe, oštećene, polomljene, zaražene i konkurentne grane. Zaražene grane je potrebno ukloniti sve do zdravog tkiva kako bi se zaustavilo prodiranje nepoželjnih štetočina koje mogu izazvati infekcije. Preporuka je da se veće rane premažu voćarskim voskom.

Obavezna mjera je zimsko tretiranje voćnjaka, obzirom da se njim suzbija veliki broj štetnika i bolesti, kao što su rogač šljive, moniloze koštičavih voćki (breskve, šljive, trešnje…), bakteriozne plamenjače (jabuke i kriške) i dr. Preporuka da se tretirana biljka „okupa“ jer tako sprečavamo razvoj i širenje patogena i bolesti. Prskanje treba obaviti za vrijeme lijepog vremena, bez vjetra. Od jesenski poslova u voćnjaku značajna je gnojidba koja uvelike ima utjecaj na prinos. Količina gnojiva ovisi o vrsti voća i sorti, uvjetima uzgoja u voćnjaku i željenoj kvaliteti voća. Mladim voćkama dodaje se do 1 kg gnojiva, a starijim voćkama od 2-3 kg gnojiva, ovisno o bujnosti krošnje. Isključivo se dodaju teže pokretljivi elementi prije svega fosforne i kalijeve forme, bez dodatka dušika.

Savjetodavci Odsjeka poljoprivredno savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom u Orašju i Odžaku, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske

spot_img

najnoviji članci

istražiti više