spot_img
21 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDan otvorenih vrata u Udruzi PUŽ Orašje, s učenicima SSŠ-a obilježili Međunarodni...

Dan otvorenih vrata u Udruzi PUŽ Orašje, s učenicima SSŠ-a obilježili Međunarodni Dan volontera

Udruga osoba s poteškoćama u razvoju „Put u život Orašje“ po tradiciji, u prosincu otvara svoja vrata građanima i kroz projekt Dani otvorenih vrata realizira razne edukativne i praktične radionice, te kroz druženje s građanima i volonterima, šalju poruku javnosti da su i oni ravnopravni građani svoje lokalne zajednice. U povodu Međunarodnog Dana volontera, PUŽ je danas posjetilo 15-ak učenika Srednje strukovne škole Orašje, članovi Vijeća učenika, s pedagoginjom Biljanom Babić i socijalnom radnicom Anom Džijan, koji su s članovima udruge sudjelovali u izradi blagdanskih čestitki. Radost i zadovoljstvo posjetom, zrcalila se na licima svih korisnika, koji su bili spremni davati  i upute učenicima kroz izradu njihovih unikatnih čestitki, jer kad se male ruke slože, sve se može! 

Tarik Agančetović, socijalni radnik, voditelj dnevnog boravka i koordinator u PUŽ-u naglasio je kako je cilj radionica uključiti korisnike u društvenu zajednicu i zajedno s drugim ustanovama osigurati uvjete za bolje funkcioniranje i kvalitetnije uvjete za rad i boravak korisnika u Udruzi. Plan je proširiti suradnju i s drugim ustanovama, ići i u starački dom i ostala mjesta čiji su korisnici usluga u sjeni i izolirani od javnosti. Povodom Dana volontera Tarik je izrazio zadovoljstvo što mladi ljudi prepoznaju ovaj humani angažman te naglasio kako svakodnevno imaju nekoliko volontera koji pomažu u udruzi. Smatra kako tu volontersku mrežu treba proširiti i podići svijest u javnosti na viši nivo, i poslati poruku da volontirati mogu svi građani iz lokalne zajednice, neovisno o godinama. S obzirom da Dani otvorenih vrata traju do konca godine, Tarik je pozvao sve građane Orašja kao i Županije Posavske da sudjeluju u njihovim radionicama i pomažu korisnicima, ali je, kaže,  dobrodošla i pomoć u repromaterijalima,  novčanim donacijama, prehrambenim artiklima kao i drugim stvarima koje bi bili od koristi i pomoći u svakodnevnim aktivnostima. Konkretnu pomoć i potporu građani mogu dati i kupovinom  proizvoda koje članovi izrađuju na radionicama u PUŽ-u, što je i velika nagrada za njihov kreativni rad.   

Od samog početka rada i osnivanja udruge, svojim profesionalnim i stručnim angažmanom vrhunske usluge korisnicima pruža klinički psiholog Edin Tahirović, s kojim članovi PUŽ-a vrlo rado surađuju i vesele se svakom novom susretu s njim. Tu je i mlada, simpatična Marija, socijalna radnica, koju rad u PUŽ-u ispunjava i obogaćuje, a svojom vedrinom i neiscrpnom energijom, svakodnevno unosi pozitivnu vibru u svaki kutak udruge. A za svaki, pa i najmanji detalj u PUŽ-u, brine Esena Mijatović, koja uz redovite pa i najmanje sitnice za ugodan i siguran boravak djece u PUŽ-.u, spremno surađuje na svim projektima i radionicama koje se održavaju u udruzi. Ona je djeci druga majka, iskrena prijateljica, pouzdana je i draga kolegica, jednostavno “Katica za sve”!

rbt

Potporu članovima PUŽ-a, skupa sa svojim učenicima, pružila je i Biljana Babić, pedagoginja i psihologinja u Srednjoj strukovnoj školi Orašje. „Cilj našeg posjeta je sudjelovanje u blagdanskoj radionici udruge PUŽ i pomoć naših učenika u tom projektu, zajedničko druženje i obilježavanje blagdana. Na ovaj način želimo i poslati jednu humanu poruku ostalim učenicima iz drugih škola da su mnoge osobe u potrebi u ovo vrijeme i da svojim prisustvom i sudjelovanjem možemo učiniti nešto dobro za njih“, poručila je pedagoginja Babić te izrazila radost što je puno veći broj učenika bio zainteresiran za današnju posjetu i najavila daljnju suradnju.   

Za kvalitetnu stručnu pomoć korisnicima usluga udruge brine se, uz ostale, logopedica Melisa Đogić, stručna suradnica udruge. Sa svojim blagim i toplim pogledom i širokim osmjehom Melisa je rado prihvaćena od svih korisnika PUŽ-a, a osim što radi individualne rehabilitacijske tretmane s članovima, korisnicima dnevnog boravka, angažirana je i s drugom djecom koja se jave s poteškoćama u govoru, jeziku, čitanju, pisanju i sl s područja cijele ŽP. Trenutačno ima i jedan dječak iz Županje, i svi tretmani u udruzi su besplatni. „Posao je jako izazovan, treba puno ljubavi i strpljenja, znanja i volje da se sve iznese, ali kad nešto volite onda i nije teško. Nažalost, nema prostora primiti svu djecu kojima su tretmani potrebni, ali se nadamo da će se i to vremenom oslobađati“, kazala je logopedica Đogić. Raduje činjenica da roditelji djece koji imaju evidentne teškoće, prihvate tu činjenicu i odmah potraže stručnu pomoć, ali nažalost ima i onih koji to ne uoče na vrijeme, kaže nam logopedica Đogić te ističe dobru suradnju s roditeljima čija su djeca članovi PUŽ-a i korisnici njihovih usluga, jer su svi susretljivi i žele dodatno raditi s djecom.

s korisnicima usluga vrlo profesionalno

Topla dobrodošlica, sreća, osmjeh i radost na licu kako korisnika tako i djelatnika udruge i volontera je nešto što se mora doživjeti, a posebno u ovo blagdansko vrijeme. Stoga, u mjesecu darivanja članovima PUŽ-a darujte svoju pažnju, ljubav i vrijeme, a oni će vam zahvaliti na svoj način i nadolazeće blagdane učiniti posebno emotivnim i lijepim!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više