spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPrvi Umjetnički simpozij Navis u Orašju

Prvi Umjetnički simpozij Navis u Orašju

Na poziv i inicijativu gospodarstvenika Drage Živkovića u Orašju je održan prvi Umjetnički simpozij, uz očekivanja da će postati tradicionalan. U tro/dvodnevnom druženju poznati hrvatski i bh umjetnici, kipari, slikari, književnici, znanstvenici, na poseban način su u gradu našeg Ive Gregurevića progovorili o umjetnosti, pjesnički prema rijeci Savi poslali bezvremenske pjesničke misli, a notama i slikama20-tak poznatih slikara i kipara dali okvir mjestu susreta, oraškom hotelu Navis kao izložbenoj galeriji. Neposredan povod bila je promocija Monografije:Hrvatska grafika, autorice Mikice Maštrović. Uz promociju umjetnici su tijekom boravka obišli i Franjevački samostan u Tolisi, pod čijim krovom se nalazi Muzej „Vrata Bosne“, jedinu u BiH kiparsku ljevaonicu koju je Jurkić otvorio u svojoj rodnoj Tramošnici kako bi udahnuo živo(s)t tom povratničkom posavskom kraju,  Galeriju „Šimun“ u Franjevačkom samostanu Dubrave kao i Kulu u Gradačcu.

Ugledni predstavljači monografije autorice Maštrović potvrdili su visoku razinu organiziranog skupa, mr.sc. Božo Biškupić, prof.Frane Paro i Xhevat Abraši ispred Naklade Ljevak. -Orašje je nedavno proglašeno gradom, uskoro će i službeno otvoriti svoja vrata Muzej „Vrata Bosne“ u Franjevačkom samostanu Tolisa. Sve je to kulturni obol mjesta kao glavnog  županijskog središta sa primjerenim sadržajima. Ovo je naš grad, ovdje je naš život i nastojimo ga učiniti ljepšim, a s ciljem da se kulturom još više duhovno uzdignemo, kako je to uvijek naš veliki Ivo Gregurević nastojao, organizirali smo ovaj Umjetnički simpozij u Orašju. Nadamo se da ćemo djelima eminentnih umjetnika oplemeniti našu sredinu i ovaj prostor, te da ćemo uz njihovu pomoć steći dobar fundus za Umjetničku galeriju Navis, kazao je Drago Živković u prigodnoj pozdravnoj riječi u ime domaćina i organizatora Prvog umjetničkog simpozija u Orašju.    

                

-Zahvaljujući umjetnosti, umjesto da vidimo jedan jedini svijet, ovaj naš, mi vidimo kako se on umnožava, pa koliko god ima umjetnika, vidimo toliko različitih svjetova, kazala je Magdalena Mišković najavljujući Prvi umjetnički simpozij u Orašju. Monografija Hrvatska Grafika autorice Meštrović predstavlja prvi sustavni pregled hrvatske grafičke umjetnosti i umjetnika grafičara te obuhvaća razdoblje od nastanka prvih hrvatskih grafika do danas. To izdanje svojim sadržajem nastoji približiti značenje grafike od vremena kada se javlja kao književna grafika, pa preko ex librisa do slobodnih grafičkih listova, grafičkih mapa i knjiga umjetnika.-Pisala sam je tri godine, no to je zapravo sve ono što sam stekla kroz dugogodišnji rad kao kustosica i ravnateljica zbirke Nacionalne sveučilišne knjižnice gdje su pohranjene ne samo hrvatske već i svjetske grafike. Imala sam uvid u sve najbolje što su Hrvati napravili, i to ne samo u grafici već i u knjigama u kojima su grafike. Htjela sam upoznati javnost da je grafika multioriginal te da je grafika umjetnost kao i svako likovno djelo. Uz to grafika zahtjeva i jedan vrlo težak majstorski posao i to uz veliko znanje u tehnici, istaknula je autorica Maštrović.

Jedan od predstavljača monografije bio je i muzeolog i bivši hrvatski ministar kulture Božo Biškupić.-Čast nam je biti ovdje u Orašju, a posebna hvala Josi Živkoviću koji nas je strpljivo pokušavao dvije godine okupiti, ali nikada nije kasno za dobre stvari. Jedna od njih je i ova Monografija, vrlo vrijedna ne samo za struku, za studente i stručnjake koji se time bave, već i za široku publiku jer je poučna i vrlo široko opisuje cijelo razdoblje svih pet stoljeća, kazao je Biškupić. Također je odličnim ocijenio prvi korak za budući Drugi umjetnički simpozij u Orašju dajući mu veliku potporu. Umjetnički je simpozij pjesnički uobličio književnik i pjesnik Miroslav Mićanović. Na večeri poezije pjesnik je iz nekoliko svojih zbirki odabrao i govorio svoje stihove. Kako su poezija i glazba povezane večer je poezije uljepšala Ivona Dominković na klaviru prekrasnim izvedbama svjetskih klasika.

Posjetitelji su u sklopu simpozija imali priliku pogledati izložbu likovnih i kiparskih radova. Najveći broj tih umjetnika je rodom iz posavskog kraja: Tomislav Buntak, Ivica Šiško, Frane Paro, Nevenka Arbanas, Matko Mijić, Vlatko Blažanović, Dimitrije Popović, Hrvoje Urumović, Anto Jurkić, Slaven Miličević, Igor Čabraja, Marko Živković, Ana Marija Botteri. Među izložbenim likovnim i kiparskim radovima bila je postavljena i bista Ive Gregurevića, rad kipara Jurkića, nastala upravo u ljevaonici u Tramošnici. Gregurevićeva je skulptura bila postavljena u posebnom izložbenom dijelu kako bi na simboličan način pratio skup svojih prijatelja.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više