spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti"Dani sjećanja 2022." u Pos. Mahali kraj Odžaka

“Dani sjećanja 2022.” u Pos. Mahali kraj Odžaka

U Posavskoj Mahali u općini Odžak danas su održani središnji sadržaji manifestacije „Dani sjećanja“,  kojom se od 1996.g. općina Odžak kroz razne prigodne sadržaje prisjeća na tragična događanja u odžačkom i Podvučjačkom kraju. Na posavskoj ravnici, kao i po mnogim drugim prostorima naseljenim Hrvatima, konac Drugoga svjetskoga rata zaorao je tešku, duboku i masnu brazdu koja je ispod sebe sakrila nebrojeno života. Memorijalni stupovi Spomen parka u Posavskoj Mahali nose 3.411 imena hrvatskih žrtava Drugoga svjetskoga rata Odžaka i podvučjačkoga kraja, kojih se ovih dana Hrvati s tugom sjećaju.  Manifestacija se ove godine održava uz visoko pokroviteljstvo dr. Dragana Čovića, predsjednika HNS BiH, te suprokovitelje Đuru Topića, predsjednika Vlade PŽ i Nadu Ćulap, načelnicu općine Odžak. Manifestaciju organiziraju Odjel za II. svjetski rat i poraće Glavnog vijeća HNS BiH, HKD Napredak – podružnica Odžak, župe doborskog dekanata i mjesna zajednica Posavska Mahala. U ime organizacijskog odbora obratila se ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta ŽP Ana Andrić, zatim  načelnica općine Odžak Nada Ćulap i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić. -“Nama je veliko zadovoljstvo da možemo dati doprinos ovim Danima sjećanja i jednu svetu obavezu prema ovom prostoru i ljudima koji su dali svoje živote, za koje na žalost  nitko nije odgovarao. Zahvaljujući organizacijskom odboru koji jača i ima sve širi obuhvat i uključuje sve veći broj mladih koji trebaju ovo prenositi dalje. Želimo da nas ovi Dani svake godine nadahnu i da lakše prolazimo kroz sve  izazove koji su i danas prisutni i koji su pred nama”, rekao je Đuro Topić.

-“Naš zadatak je da ne dozvolimo da ovo sjećanje ikada uništi zaborav i zato ćemo se mi ispred općinske uprave u Odžaku truditi da svake godine obilježimo na dostojan način, jer ti ljudi i te žrtve su to zaslužili. Njihov jedini grijeh je bio što su branili svoj rodni kraj i ne želimo da se ikada više ponovi da i jedna majka ponovo plače za svojim sinovima, a uz to više od 2.000 udovica je ostalo na ovom području”, kazala je načelnica općine Odžak Nada Ćulap.

Današnji sadržaji bili su u znaku polaganja vijenaca i molitvi za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća Odžaka i podvučjačkog kraja kod Spomen parka u Posavskoj Mahali, izgrađenom spomeničkom kompleksu dostojnog sjećanja na veliku tragediju toga kraja. Kraj Memorijalnih stupova u Spomen parku u Posavskoj Mahali vijence su položila brojna izaslanstva, predstavnici institucija svih razina vlasti, politički i vjerski dužnosnici, gosti iz drugih županija. Među prvima vijenac je položilo izaslanstvo HNS-a BiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, zatim Branko Cindrić izaslanik ministra branitelja RH Tome Medveda, te Pero Šola na čelu udruga koje čuvaju uspomene na hrvatske povijesne postrojbe i stradalnike Drugoga svjetskoga rata iz reda hrvatskog naroda. -“Na mjestu smo  posebnog sjećanja svih nas Hrvata da podijelimo svoja promišljanja današnjeg života sa ogromnom žrtvom. Bojim se da i 77 godina nakon tih strahovitih zločina koji su načinjeni u ovom kraju,  još uvijek ima onih koji razmišljaju na sličan način. Drago mi je da je predstavljajući svetu misu, i pater Ike naveo na promišljanje o vrijednostima života i smrti. Ovo je ogromna žrtva koja nam daje za pravo da mi baštinimo danas svoju domovinu BiH”, kazao je uz ostalo dr. Dragan Čović po završetku svete mise.

U ime hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata vijenac je položio ratni zapovjednik 102. HVO odžačke brigade, brigadir Tomo Božić, te izaslanstvo MO i Oružanih snaga BiH predvođeno zamjenikom ministra obrane Mijom Krešićem, a potom je župnik iz Posavske Mahale vlč Mato Majić izmoli opijelo. Nakon osvježenih sjećanja i molitve, okupljeni su se u procesiji uputili prema Nujića groblju gdje je Misno slavlje pred velikim brojem vjernika predvodio pater Ike Mandurić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više