spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiProf. Marko Matolić objavio knjigu o narodnom guslaru Peši Iljiću iz Kopanica

Prof. Marko Matolić objavio knjigu o narodnom guslaru Peši Iljiću iz Kopanica

U svom stalnom istraživanju povijesti Bosanske Posavine, naš poznati povjesničar i pisac prof. Marko Matolić čitateljskoj publici donosi novu, zanimljivu knjigu, iz književne prošlosti našega kraja. Riječ je o junačkim pjesmama koje uz gusle skiti i ispjeva narodni guslar Peša Iljić iz Kopanica, svojevremeno ih zapisa Marko Pejić iz Matića, a u povodu pedesete godišnjice guslareve smrti na svjetlo dana izdaje Marko Matolić.

„Izdajući knjige kojima, koliko god to nelogično i nemogućno zvučalo, obogaćujem posavsku književnu prošlost, jedan od orijentira mi je i taj da one budu objavljene prigodom neke godišnjice“, napisao je autor u uvodu knjige. U ljeto 2020 godine Marko je prvi puta posjetio grob narodnog guslara djeda Peše Iljića na novom groblju u Vidovicama i odlučio za jubilarnu obljetnicu njegove smrti, objaviti knjigu s Pešinim pjesmama. Zahvaljujući Marku Pejiću iz Matića, koji je zapisivao pjesme dok ih je Peša izvodio, a potom i Josi Orkiću koji ih je pronašao, prof. Matolić se upustio u obiman i dugotrajan proces istraživanja, prikupljanja, uređivanja i objavljivanja, kako bi od zaborava sačuvao ovaj  vrijedan povijesni materijal naših predaka. Pored pjesama, autor je želio  upotpuniti priču vezanu za Pešu i Marka, pa je prikupio i objavio i njihove životopise, koji pokazuju da je riječ o iznimnim osobama koje su u 20. stoljeću obilježile dio naše kulturne povijesti i hrvatskog identiteta. Peša je rođen krajem rujna 1889.godine, a preminuo u veljači 1971.godine, dok je Marko Pejić živio od 1906.do 1989 godine.

Marko Pejić

Autor je u knjizi objavio ukupno 9 junačkih (epskih) pjesama, dok je jedna sačuvana u audio izdanju i može se poslušati na You Tubeu. „Najmanja pjesma ima 400, a najduža više od 1 000 stihova, pa ne čudi da je Peša jednu pjesmu pjevao čak šest i više sati, koje su s velikim zanimanjem slušali svi u to vrijeme“, ističe prof. Matolić. Kao i svoje prethodne knjige, autor je i ovu radio u vlastitoj nakladi. Potporu je dobio od Centra za kulturu Orašje, a svaki primjerak ove, kao i drugih svojih knjiga, Marko biciklom dostavlja na kućnu adresu naručitelja ili šalje poštom. Za ovaj novi rad čitatelj treba izdvojiti 15 KM, što je simbolična cijena za dugotrajan istraživački rad i bogatstvo sadržaja u koricama ove knjige. Uz zahvalu svima koji su pomogli da ovo deseto djelo, kojim je obradio djelić prošlosti Bosanske Posavine, ugleda svjetlo dana prof. Matolić je posebno zahvalio Peri Matkiću i Josi Orkiću , čiji se prinosi i djelatnost na polju čuvanja naše kulturne baštine više ne mogu niti pobrojati.    

Uz knjige, Marko objavljuje znanstveno -istraživačke i publicističke članke u Brčkom, Tuzli, Sl. Brodu, Zagrebu i diljem naših prostora. Budući je u stalnom istraživanju povijesti naših krajeva i prikupljanju vrijednih materijala, ne čudi da prof. Matolić u pripremi ima još 11 zanimljivih knjiga, a do kraja ove godine planira objaviti još jednu. U iščekivanju novoga štiva, čitatelji se ovoga ljeta mogu pobliže upoznati s našim narodnim guslarom Pešom Iljićem iz Kopanica.    

spot_img

najnoviji članci

istražiti više